Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου 2016

ΤΩΡΑ - Διάγγελμα Αναστασιάδη

anastasiadis_diaggelma
Ο Νίκος Αναστασιάδης αφού μίλησε για όοοοοοολες τις υποχωρήσεις που έκανε στην Ελβετία, περιέγραψε πώς τελικά η τουρκοκυπριακή πλευρά
δεν έκανε ούτε μια, με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε στο ναυάγιο των συνομιλιών.

Ο Κύπριος πρόεδρος ήταν ξεκάθαρος: «Πρώτα η συμφωνία για το εδαφικό και μετά η πολυμερής διάσκεψη».

«Ο λαός είναι αυτός που θα αποφασίσει μέσω δημοψηφισμάτων για την τύχη του όποιου σχεδίου λύσης. Ευχαριστώ τον Έλληνα Πρωθυπουργό για την αμέριστη συμπαράστασή του πριν και μετά την Ελβετία», σχολίασε στο κλείσιμο της τοποθέτησής του.

Αναφορικά με την Τουρκία, σχολίασε: «Κύρια έννοια μου είναι να μην παραγνωρίσω τις ανησυχίες κυρίως του ελληνοκυπριακού λαού και φυσικά των Τουρκοκυπρίων. Θέλω να διατηρήσω ανοιχτές τις πόρτες του διαλόγου. Εάν επιδίωξη της Τουρκίας δεν είναι το ναυάγιο και ο έλεγχος της Κύπρου, τότε η Τουρκία θα πρέπει ενεργά να συμβάλλει στην επίτευξη λύσης για την ειρήνη».

Και πρόσθεσε αφήνοντας αιχμές: «Όταν έφτασε η κρίσιμη ώρα για το κεφάλαιο που θα διασφάλιζε τις ελληνοκυπριακές απαιτήσεις, υπήρξε μια στάση η οποία ήτο άκαμπτη, που έδειχνε ότι δεν υπήρχαν, ή δεν επετράπησαν, περιθώρια ευελιξίας».

Για να καταλήξει στο κομμάτι των ερωτήσεων: «Στόχος μου η επανένωση της πατρίδας μας, η απαλλαγή της από τα κατοχικά στρατεύματα και η δημιουργία ειρηνικών συνθηκών συμβίωσης. Η ελπίδα δεν θα επιτρέψω να χαθεί, όσο εξαρτάται από τα δικά μου χέρια».

Συνοπτικά τα όσα είπε ο Κύπριος πρόεδρος:
Θα ευχόμουν η συνάντηση θα ήταν για να ανακοινώσω την πρόοδο. Λυπούμαι που αντί τούτου υποχρεούμαι να καταγράψω τα γεγονότα που μας οδήγησαν σε αποτυχία. Δεν θέλω να μπω στη λογική επίρριψης ευθυνών. Δεν θα αφήσω αναπάντητους τους ισχυρισμους ότι οι ευθύνες βαραίνουν την πλευρά μας.
Η μετάβαση στο εξωτερικό έγινε μετά από επιθυμία του Τ/κ ηγέτη για να υπάρξει ελεύθερη διαπραγμάτευση. 

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων και ενόψει των δυσκολιών που προέκυψαν από την Τ/κ πλευρά, δέχτηκα να καθορίσουμε κριτήρια με ελαφρά απόκλιση. Και εξεφρασα ετοιμότητα για καθορισμό του καθεστώτος για τους Τ/κ που θα έμεναν υπό ε/κ διοίκηση και τους ε/κ που θα επέστρεφαν στην Καρπασία.
Επετεύχθη συμφωνία για το ποσοστό του τ/κ συνιστώντος κρατιδίου. 

Για τον αριθμό των προσφύγων έγινε εκτεταμένη συζήτηση που επέτρεψε στους εμπειρογνώμονες των ΗΕ να υπολογίσουν σε 94.000 ως το μέγιστο.
Στο δεύτερο στάδιο των συνομιλιών η Τ/κ μετέφερε τις ανησυχίες της για την πρόθεση της Ελλάδας να συμμετάσχει σε μια πολυμερή διάσκεψη. Μετά από τηλεφωνικές παρεμβάσεις αυτές οι ανησυχίες της Ελλάδας ξεπεράστηκαν. 

Η Τ/κ πλευρά κατ’ αντίθεση με όσα συμφωνήθηκαν πρότεινε ότι οι Ε/κ που θα επέστρεφαν τις 55 χιλιάδες και έφτασε μέχρι τις 65000. Προφανής η πρόθεση διασύνδεση του εδαφικού με την ασφάλεια και τις εγγυήσεις. Απέρριψα ως απαράδεκτη την πρόταση. 

Κατέβαλλα προσπάθειες μέχρι την υστάτη στιγμή. Η τ/κ πλευρά δεν επέδειξε την απαραίτητη ευελιξία παρά τις προσπάθειές μας.

Είμαι και θα παραμείνω έτοιμος να συνεχίσω τον διάλογο από εκεί που διακόπηκε στο Μοντ Πελεράν. 

Θέλω να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες μου στον πρωθυπουργό της Ελλάδας για τη σωστή του στάση και τη στήριξη που μας παρήσχε.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...