Κυριακή, 27 Νοεμβρίου 2016

ΠΑΝΙΚΟΣ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ:Αδειάζουν λογαριασμούς - αγοράζουν χρυσό!

Θυμίζει λίγο...Ελλάδα του 2015 η Ιταλία ενόψει του κρίσιμου δημοψηφίσματος

- Είναι προγραμματισμένο για την επόμενη Κυριακή και ο Ρέντσι έχει "απειλήσει" πως αν δεν επικρατήσει το "ναι" δεν θα συνεχίσει να ηγείται της χώρας!


- Εν μέσω του κλίματος ασάφειας οι Ιταλοί αδειάζουν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς και αγοράζουν χρυσό στην Ελβετία


- Μέχρι 10.000 ευρώ μπορούν να "περάσουν" στην Ελβετία χωρίς να τα δηλώσουν κι αν παρανομήσουν είναι αντιμέτωποι με τις ελβετικές αρχές που... δεν αστειεύονται


- "Το τέλος τoυ παιχνιδιού έχει μόλις αρχίσει στην Ιταλία" σημειώνει με νόημα το γερμανικό οικονομικό περιοδικό WiWo

 
Σύμφωνα με το γερμανικό οικονομικό περιοδικό WirtschaftsWoche (WiWo) οι Ιταλοί αδειάζουν τους λογαρισμούς τους και αγοράζουν χρυσό και στην Ελβετία. 

Ο λόγος είναι η ανασφάλεια που υπάρχει για την έκβαση του δημοψηφίσματος της προσεχούς Κυριακής και οι συνέπειες τις οποίες μπορεί να έχει ως προς την παραμονή ή μη της Ιταλίας στην ευρωζώνη.

Εδώ να υπενθυμίσουμε πως ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, έχει δηλώσει ξεκάθαρα πως δεν προτίθεται να συμμετάσχει σε ένα μεταβατικό κυβερνητικό σχήμα εάν επικρατήσει το "όχι" (σ.σ. ο ίδιος υποστηρίζει το "ναι", με το δημοψήφισμα να περιλαμβάνει και το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης).

Στο υποκατάστημα εμπορίας πολύτιμων μετάλλων Pro Aurum της πόλης Λουγκάνο, το οποίο βρίσκεται στο ιταλόφωνο καντόνι Τεσσίνο της νότιας Ελβετίας, εδώ και βδομάδες Ιταλοί παραγγέλουν σε αυξανόμενο βαθμό ράβδους χρυσού και χρυσά νομίσματα.

«Συνήθως έχουμε 80% Ελβετούς πελάτες και 29% Ιταλούς, αλλά τώρα τα ποσοστά έχουν σχεδόν αντιστραφεί», όπως είπε ο Ρόμπερτ Χάρτμαν, ο διευθυντής της Pro-Aurum στο περιοδικό WiWo. Οι περισσότεροι φυλάσσουν το χρυσό σε θυρίδες της ελεύθερη τελωνειακής ζώνης των γερμανών εμπόρων πολύτιμων μετάλλων της Ζυρίχης.

Το πρόβλημα, το οποίο αντιμετωπίζουν oι Ιταλοί είναι ότι ποσά άνω τον 10.000 ευρώ σε μετρητά πρέπει να δηλώνονται εγγράφως κατά την είσοδό τους στην Ελβετία. 

Όποιος συλλαμβάνεται να παρανομεί εισάγοντας μεγαλύτερα ποσά βρίσκεται αντιμέτωπος με τις δρακόντειες ποινές, τις οποίες προβλέπει ο ελβετικός νόμος, όπου και περιλαμβάνεται και η ειδοποίηση των ιταλικών αρχών κατά της φοροδιαφυγής. 

Προς το παρόν οι Ιταλοί μπορούν, όμως, απλώς να εμβάσουν νομότυπα μεγαλύτερα ποσά στην Pro AUrum του Λουγκάνο και στη συνέχεια να αγοράσουν χρυσό χωρίς κανένα πρόβλημα.

Στο μεταξύ μειώνονται και οι καταθέσεις των ιταλικών ταπεζών...

Οι αναλήψεις από την ευρισκόμενη σε βαθειά κρίση ιστορική τράπεζα Monte dei Paschi ανέρχονται ήδη στο 14% των συνολικών καταθέσεων. 

Το τέλος τoυ παιχνιδιού έχει μόλις αρχίσει στην Ιταλία, σημειώνει η Wiwo...
 
Πηγή:ΑΠΕ - ΜΠΕ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...