Τρίτη, 29 Νοεμβρίου 2016

ΤΩΡΑ - ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΜΟΣΚΟΒΙΣΙ!

%ce%bc%ce%bf%cf%83%ce%ba%ce%bf%ce%b2%ce%b9%cf%83%ce%b9

Πρέπει να υπάρξει τεχνική συμφωνία μέσα σε 3 μέρες στην οποία θα μετέχει και το ΔΝΤ, είπε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί,
σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή την ολοκλήρωση της παρουσίας του στην Αθήνα. Και συμπλήρωσε πως μόνο αν υπάρξει τεχνική συμφωνία (staff level agreement) πριν το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου θα είναι εφικτή μια τελική συμφωνία για το χρέος εντός του 2016.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος ζήτησε από την κυβέρνηση να καταβάλλει επιπλέον προσπάθεια, λέγοντας ότι «υπάρχει πολλή δουλειά μπροστά μας, πολλά ευαίσθητα θέματα πρέπει να λυθούν». 

Τόνισε όμως πως αν η Ελλάδα κάνει αυτό που πρέπει και οι θεσμοί θα πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι υπάρχουν διαφωνίες και με το ΔΝΤ αλλά και με τη γερμανική πλευρά, λέγοντας μάλιστα χαρακτηριστικά ότι «πρέπει να λάβουμε υπόψη τις ανησυχίες της Γερμανίας». 

Ερωτηθείς για το αν θα υπάρξει άλλο μνημόνιο ο κ. Μοσκοβισί σημείωσε πως κατά τη γνώμη του τα τρία μνημόνια είναι αρκετά. Πρόσθεσε όμως ότι δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο. 

Παράθυρο για χαμηλότερα πλεονάσματα
«Μετά το 2018 μπορούμε να δούμε ξανά τα πράγματα, μπορούν να αλλάξουν» απάντησε ο κ. Μοσκοβισί σε ερώτημα αν υπάρχουν σκέψεις για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018. Έως τότε, είπε, «έχουμε ένα μνημόνιο και πρέπει να πάμε με όσα αυτό ορίζει. Με τίποτα λιγότερο και με τίποτα περισσότερο». 

Σε ερώτημα για το αν μπορεί οι διαφορές στον υπολογισμό των πλεονασμάτων να οδηγήσουν σε νέα μέτρα ο κ. Μοσκοβισί δεν απάντησε ευθέως, λέγοντας ότι δεν μπορεί να σχολιάσει επί της ουσίας τις διαφορές μεταξύ των θεσμών, συμπληρώνοντας ότι πρέπει να επιλέξουμε το σωστό δρόμο έως το 2018 αλλά και μετά. 

Για τα πρωτογενή πλεονάσματα είπε ότι η Ελλάδα υπέφερε απο δημοσιονομικές ανισορροπίες και ότι ακόμη υπάρχουν προσπάθειες που πρέπει να κάνει η Ελλάδα διευκρινίζοντας ότι η αναφορά του αφορά μεταρρυθμίσεις, αλλά και την πλήρη υλοποίηση του μνημονίου εως το 2018. 

Ο Μοσκοβισί αναφέρθηκε πάντως κατ’ επανάληψη στην επιθυμία του να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός με όλες τις πλευρές.

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με τους θεσμούς σημείωσε πως δεν υπάρχουν διαχωρισμοί και στεγανά μεταξύ των οργάνων. «Πρέπει όλοι οι θεσμοί να συνεργασθούν παρά τις διαφορές» δήλωσε και συμπλήρωσε: Δεν υπάρχει ρήγμα με το ΔΝΤ. Μίλησε παράλληλα για συναδέλφους (των θεσμών) που δεν είναι το ίδιο αισιόδοξοι με αυτόν.

Χαρακτήρισε τη συμφωνία πολύ φιλόδοξη αλλά εφικτή.
Τέλος, σε ερώτημα αν μπορεί η κυβέρνηση να μειώσει φόρους και εισφορές όπως πρότεινε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ο Ευρωπαίος Επίτροπος απάντησε ότι το μείγμα πολιτικής επιλέγεται από την κυβέρνηση.

Νέα πρόταση Μοσκοβισί για εργασιακό
Απόφαση περί τα τέλη της εβδομάδας για το εργασιακό επιθυμεί ο Πιέρ Μοσκοβισί, με βάση πρόταση –που όπως είπε- κατέθεσε στην υπουργό Εργασίας, Ε. Αχτσιόγλου. Η πρόταση σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο περιλαμβάνει τις αναγκαίες προσαρμογές που περιέχει το μνημόνιο, αλλά παράλληλα είναι και προσηλωμένη στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο.

«Ελπίζω να καταλήξουμε σε συμφωνία, χρειάζεται ευελιξία αλλά και να υπάρχει διαπραγματευτική ισχύς από πλευράς εργαζομένων» σημείωσε.

Κυπριακό – εκλογές
Ο Επίτροπος ζήτησε παράλληλα να αναλάβει η κυβέρνηση πρωτοβουλία με στόχο να στηρίξει την επανένωση της Κύπρου. 

Επίσης, σε ερώτημα για το αν τίθεται θέμα πρόωρων εκλογών είπε ότι έχει μεγάλη σημασία για εμάς η σταθερότητα για να τηρηθούν οι δεσμεύσεις. Την ίδια στιγμή πάντως παρείχε στήριξη στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι η κυβέρνηση Τσίπρα προχωρά καθώς υλοποιεί το μνημόνιο.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...