Τρίτη, 29 Νοεμβρίου 2016

ΣΤΗΝ ΚΟΨΗ ΤΟΥ ΞΥΡΑΦΙΟΥ - ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΦΕΡΝΟΥΝ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ!

737802_1

Κρύος ιδρώτας για τους επενδυτές στη Γερμανία ενόψει ιταλικού δημοψηφίσματος.
Η τιμή της μετοχής της Deutsche Bank υποχώρησε περαιτέρω κατά τη διάρκεια των συναλλαγών της Τρίτης, καθώς οι φόβοι κλιμακώνονται…

Η Deutsche έχει χάσει ήδη σχεδόν το ήμισυ της αξίας της κατά το τρέχοντος έτους, αφού οι αγορές εκφράζουν τη δυσφορία τους σχετικά με την αδυναμία της τράπεζας και το διαφαινόμενη πρόστιμο από τις αμερικανικές αρχές.

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι ο γερμανικός όμιλος είναι ευάλωτος σε κλυδωνισμούς που απειλούν το μέλλον της ευρωζώνης, αν τελικά ο Ιταλός πρωθυπουργός χάσει στην ψηφοφορία για την Συνταγματική Μεταρρύθμιση, την προσεχή Κυριακή.

Το καταρρέον τραπεζικό σύστημα στην Ιταλία θα μπορούσε να ανατρέψει τον Ματέο Ρέντσι, ο οποίος δήλωσε ότι αν δεν έλθει το επιθυμητό αποτέλεσμα είναι αναγκασμένος να παραιτηθεί. Αυτό θα επιφέρει ντόμινο εξελίξεων θα μπορούσε να εξαπλωθεί μέσω της Ιταλίας σε μερικές από τις πιο σημαντικές συστηματικές τράπεζες της Ευρώπης, όπως είναι φυσικά και η εύθραυστη Deutsche Bank.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος προκαλεί στις αγορές εύλογα ερωτήματα, όπως για παράδειγμα το αν η γερμανική κυβέρνηση θα παρέμβει για να σώσει την Deutsche, ενώ παρόμοιες ανησυχίες εμφανίστηκαν μέσα στην χρονιά, μετά τα σχόλια της Άνγκελα Μέρκελ, που επιβεβαίωσε ότι δεν θα εγκρίνει τη διάσωση των τραπεζών μέσω κρατικής βοήθειας. 

Φέτος η Deutsche πούλησε περιουσιακά στοιχεία και έκοψε θέσεις εργασίας, ως μέρος ενός τεράστιου προγράμματος μείωσης του κόστους με στόχο την παλινόρθωση της. Εντούτοις οι επενδυτές δεν έχουν πειστεί ότι αυτές οι ενέργειες είναι αρκετές για να σταθεροποιήσουν την τράπεζα.

Η Kathleen Brooks, διευθυντής έρευνας στο City Index Direct, δήλωσε: «Μια αρνητική ψήφος την Κυριακή είναι ένα σημαντικός κίνδυνος για τον ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό τομέα. Μέχρι οκτώ ιταλικές τράπεζες θα μπορούσαν να καταρρεύσουν, καθώς το πρόγραμμα διάσωσης των τραπεζών του Ματέο Ρέντσι είναι πιθανό να διαλυθεί αν παραιτηθεί. 

Δεν είναι γνωστό τι θα το αντικαταστήσει, ή αν οι ευρωπαϊκές αρχές θα παρέμβουν για να σώσουν το ιταλικό οικονομικό σύστημα. Αν όχι, τότε η πιστοληπτική ικανότητα ορισμένων από τις μεγαλύτερες συστημικές τράπεζες, όπως η Deutsche Bank, θα βρεθεί σε μεγάλο κίνδυνο».
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...