Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου 2016

ΚΥΠΡΟΣ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ:ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ

%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%bf%cf%83-%ce%b1%ce%bd%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%b1%cf%83%ce%b9%ce%b1%ce%b4%ce%b7%cf%83

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, θα απευθυνθεί απόψε στον κυπριακό λαό με τηλεοπτικό του μήνυμα, για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.
Το μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας θα μπορεί να μεταδοθεί μετά τις 20:00.

Το πρωί ο πρόεδρος Αναστασιάδης είχε μακρά τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και θα μεταβεί τις επόμενες ημέρες στην Αθήνα για περαιτέρω διαβουλεύσεις, δήλωσε σήμερα ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος.

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συγκάλεσε συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου για τις 8.30 το πρωί της Τετάρτης 7 Δεκεμβρίου.

Αναφερόμενος στο χθεσινό δείπνο του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασίαδη με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως οι δυο ηγέτες συμφώνησαν κατά το δείπνο ότι η διαδικασία συνεχίζει από εκεί που έμεινε στο Μοντ Πελεράν.

Ανέφερε πως στο μεταξύ θα εντατικοποιηθούν οι συναντήσεις μεταξύ των δυο διαπραγματευτών ούτως ώστε να επιλυθούν τα υπόλοιπα ζητήματα ει δυνατόν μέχρι τις 9 του Γενάρη. Πρόσθεσε πως έχει πολύ μεγάλη σημασία ότι θα συζητηθούν και τα έξι κεφάλαια ανάμεσα στις δυο πλευρές μέχρι τις 12 του Γενάρη οπόταν θα συγκληθεί η πολυμερής διάσκεψη.

Σε ερώτηση για την πολυμερή διάσκεψη, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι δεν μπορούν να αλλάξουν διεθνείς συνθήκες χωρίς την παρουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας για να προσθέσει πως η Συνθήκη Εγγυήσεων είναι διεθνής συνθήκη και η παρουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι εκ των ων ουκ άνευ.

Ερωτηθείς αν η ΕΕ και τα μόνιμα μέλη του ΣΑ θα είναι παρόντα στην πολυμερή διάσκεψη, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε πως «θα είναι παρόντες στην πολυμερή διάσκεψη όλοι οι αρμόδιοι στο διεθνές επίπεδο, δηλαδή η ΕΕ, τα ΗΕ». Κληθείς να πει αν θα είναι παρόντα και τα πέντε μόνιμα μέλη του ΣΑ επεσήμανε πως «αυτή θα είναι η προσπάθεια».

Ερωτηθείς τι μεσολάβησε και οδηγηθήκαμε στην ανακοίνωση των ΗΕ χθες βράδυ, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε πως «ήταν μια πρωτοβουλία της δικής μας πλευράς για να γίνει το δείπνο. Έγινε αποδοχή χωρίς όρους από την τ/κ πλευρά».

Πρόσθεσε πως η άποψη της τουρκικής πλευράς ήταν ότι θα έπρεπε να συνεχίσουμε σε μια διαδικασία παράλληλων τραπεζιών. Στο τέλος της ημέρας οι δυο ηγέτες συμφώνησαν από κοινού ότι η διαδικασία συνεχίζει από εκεί που έμεινε στο Μοντ Πελεράν, σημείωσε.
πηγη
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...