Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου 2016

Ραγδαίες Εξελίξεις στην Τουρκία!


Συμφωνία για μια περιορισμένη αναθεώρηση του Συντάγματος επετεύχθη μεταξύ του κυβερνώντας Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK)
και του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), σε συνάντηση που είχαν στο μέγαρο Τσανκαγιά, ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ και ο πρόεδρος του MHP Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν μετά τη συνάντηση, ανακοίνωσαν πως συμφώνησαν και στις τελευταίες λεπτομέρειες.

Ο Γιλντιρίμ προσέθεσε πως την προσεχή εβδομάδα το σχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή και αφού ολοκληρωθούν οι εργασίες και υπερψηφιστεί τουλάχιστον από το 30% της Βουλής, θα διεξαχθεί δημοψήφισμα σε 60 μέρες από την τελική ψηφοφορία. Η μόνη λεπτομέρεια της συμφωνίας που αποκάλυψε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είναι ότι στο νέο σύστημα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συνεχίζει να είναι μέλος του κόμματός του. Ο ίδιος είπε πως το δημοψήφισμα μπορεί να γίνει στις αρχές του καλοκαιριού του 2017, αλλά ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα εκλογών.

Απειλεί και πάλι την Ε.Ε.ο προκλητικός Ερντογάν: Είμαστε ιδιοκτήτες στην Ευρώπη

Δεν σταματά πουθενά ο προκλητικός Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δίνει συνέχεια στη διαμάχη του με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφερόμενος και στην Κύπρο. «Όπως αντισταθήκαμε στο παρελθόν στην καταπίεση στο Αφγανιστάν, τα Βαλκάνια και την Κύπρο, έτσι και σήμερα δεν θα επιδείξουμε ποτέ ανοχή στις πιέσεις σε αυτές τις χώρες» δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Σε ομιλία τους στην 30ή συνάντηση με τους Κοινοτάρχες, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ακόμη ότι αν αφήσουν στην άκρη την χωρίς νόημα εχθρότητα εναντίον της Τουρκίας, η Άγκυρα είναι έτοιμη να γίνει πλήρες μέλος της ΕΕ. 

Όπως είπε, στην περίπτωση που κάνουν βήματα στο θέμα της απελευθέρωσης της βίζας, την οικονομική βοήθεια για τους πρόσφυγες και το άνοιγμα των κεφαλαίων, τότε και η Άγκυρα θα δείξει την καλή της πρόθεση. 

«Όσο θα είναι το ψωμί, τόσος θα είναι και ο κεφτές. Ό,τι μας δώσετε, τόσο θα πάρετε. Δεν μας έχει μείνει ούτε υπομονή, ούτε και δύναμη να τρέξουμε πίσω από την ΕΕ. Αν η Ευρώπη κάνει αυτά που της αναλογούν κι εμείς θα κρατήσουμε τις υποσχέσεις μας, διαφορετικά ας κάνουν ό,τι νομίζουν», ανέφερε.

Ο Ερντογάν ανέφερε ακόμη πως όσο και να προσπαθεί η ΕΕ να κρατήσει την Τουρκία εκτός Ευρώπης, η Τουρκία είναι ευρωπαϊκή χώρα και πως από το 1350 έχουν μια συνεχή παρουσία στην Ευρώπη με το κράτος και τον πολιτισμό τους και θα συνεχίσουν να έχουν. Όπως είπε, «στην Ευρώπη ζουν πέντε εκατομμύρια πολίτες της Τουρκίας και στη Γερμανία, το Βέλγιο και τη Βόρεια Ευρώπη εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες της Τουρκίας έχουν φτιάξει το μέλλον τους εκεί. 

«Εμάς δεν μπορεί να μας εκδιώξει από την Ευρώπη ούτε η ΕΕ, ούτε και η δύναμη αυτών που ονειρεύονται το παράθυρο των φυλετικών διακρίσεων. Εμείς είμαστε ιδιοκτήτες στην Ευρώπη», ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Δήλωσε επίσης ότι οι ισχυροί δεσμοί της Τουρκίας με τη Δύση δεν αποδυναμώνουν τους επίσης ισχυρούς δεσμούς της χώρας με την Ανατολή και πως θέλουν ταυτόχρονα να διατηρήσουν τις πολιτικές και οικονομικές σχέσεις τους με τη Ρωσία, το Ιράν, την Κίνα και την Ιαπωνία σε ψηλό επίπεδο. 

«Αυτές τις σχέσεις μας δεν τις βλέπουμε ως εναλλακτικές. Αντίθετα, τις βλέπουμε σαν σχέσεις που συμπληρώνουν η μια την άλλη», ανέφερε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...