Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2016

ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ: ΣΤΟΝ…ΠΑΓΟ Η ΕΛΛΑΔΑ!

%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%b1%ce%b4%ce%b1
ΟΙ «ΦΙΛΟΙ ΕΤΑΙΡΟΙ» ΈΠΡΑΞΑΝ ΤΑ ΔΕΟΝΤΑ…

Στον «πάγο»...Μετά τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που ζήτησε εξηγήσεις για την χορήγηση της «13ης σύνταξης» από την κυβέρνηση, τόσο ο ESM όσο και το Eurogroup, βάζουν πάγο στο «δώρο» που ανακοίνωσε πριν μερικές ημέρες ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με το Bloomberg την είδηση ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Ταμείου μέσω email τονίζοντας ότι ο ESM παγώνει τις κινήσεις του για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος ως…«απάντηση» στο πακέτο παοχών των 600 και πλέον εκατ. ευρώ!

Να σημειωθεί ότι για να εφαρμοστούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που αποφάσισε το Eurogroup απαιτείται μια σειρά αποφάσεων από όργανα του EFSF και του ESM.

Οι θεσμοί αξιολογούν τον αντίκτυπο από τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης και σύμφωνα με το πρακτορείο κατόπιν η διοίκηση του EFSF και του ESM θα αναλύσει την εκτίμηση των Θεσμών και θα αποφασίσει πως θα προχωρήσει.

Το θέμα έβαλε στο τραπέζι το Βερολίνο καθώς όπως γνωστοποίησε πως έχει ζητήσει από τους Θεσμούς που εμπλέκονται στο ελληνικό πρόγραμμα να εκτιμήσουν κατά πόσο οι ελληνικές μεταρρυθμίσεις είναι συμβατές με τους όρους του προγράμματος.

Φρένο και από το Eurogroup
Την αναβολή της εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος μέχρι τον Ιανουάριο, οπότε αναμένεται η ολοκληρωμένη έκθεση των θεσμών, ανακοίνωσε και ο εκπρόσωπος Τυπου του προέδρου του Eurogroup, Μισέλ Ρέινς στο Twitter. 

«Οι θεσμοί κατέληξαν πως οι πράξεις της ελληνικής κυβέρνησης φαίνονται να μην είναι συμβατές με τις συμφωνίες μας», ανέφερε ο ίδιος, προσθέτοντας πως μετά από ενστάσεις κάποιων κρατών-μελών «δεν επιτεύχθηκε ομοφωνία για την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων».

«Περιμένουμε την ολοκληρωμένη έκθεση των θεσμών το Ιανουάριο», κατέληξε ο Μ. Ρέινς.

Τι αναφέρει το Βερολίνο
Ζητά μάλιστα γρήγορη απάντηση προκειμένου να μην υπάρξει καθυστέρηση στην εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων στο χρέος, σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Οικονομικών.

«Περιμένουμε γρήγορη αποσαφήνιση στο θέμα έτσι ώστε η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων στο χρέος να μην καθυστερήσουν», δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

«Προφανώς όλα τα θέματα/μεταρρυθμίσεις συζητούνται με τους θεσμούς στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης». Με τον τρόπο αυτό απάντησαν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών στις παραπάνω δηλώσεις.

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος της Κομισιόν το μεσημέρι επανέλαβε πως οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού «συζητούνται και αξιολογούνται» στο πλαίσιο της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα, σημειώνοντας πως η συμφωνία στην οποία κατέληξε το Eurogroup πάνω στα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, προχωράει με βάση τους κανόνες του ESM.

Ο δε Β. Σόιμπλε ζήτησε από την Κομισιόν να διερευνήσει αν το πακέτο παροχών είναι συμβατό με το ελληνικό πρόγραμμα, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά τις ανακοινώσεις του ESM.

πηγη
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...