Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου 2016

ΦΩΤΙΑ το FIR Λευκωσίας:Γέμισε Αεροναυτικές Δυνάμεις!

fir-%ce%bb%ce%b5%cf%85%ce%ba%cf%89%cf%83%ce%b9%ce%b1%cf%83

Πρωτοφανής συγκέντρωση αεροναυτικών δυνάμεων από έξι χώρες για αεροναυτικές ασκήσεις λαμβάνει χώρα στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου...!
Αποτέλεσμα τούτου, ήταν να παρουσιαστεί συμφόριση χθες στο FIR Λευκωσίας, όπου ουσιαστικά οι πτήσεις από και προς τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου έπρεπε να περάσουν μέσα από πολύ μικρού πλάτους ελεύθερους διαδρόμους.

Η κατάσταση αυτή θα συνεχιστεί μέχρι και τις 15 Δεκεμβρίου!

Συνολικά εννέα περιοχές (εκ των οποίων η μία παράνομα) ήταν δεσμευμένες χθες από θαλάσσης και αέρος για αεροναυτικές ασκήσεις, από Ρωσία, ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ισραήλ και Τουρκία εντός του FIR Λευκωσίας (η γραμμή με λευκό χρώμα στον χάρτη) και της κυπριακής ΑΟΖ (με κόκκινη γραμμή η συμφωνημένη και μπλε γραμμή η μη συμφωνημένη).

Χαρακτηριστικό του εξαιρετικά πολύπλοκου από πλευράς αεροναυτιλίας τοπίου που δημιουργήθηκε σε όλο το FIR και σε ύψος μέχρι 25.000 πόδια, ήταν το γεγονός ότι ενδεχομένως ιστορικά για πρώτη φορά, το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας της Κύπρου, εξέδωσε χθες δικό του ΝΟΤΑΜ, με προειδοποιήσεις για τις διευθετήσεις πτήσεων πολιτικής αεροπορίας αλλά και υπόδειξη για συνεχή επαφή με τους Κύπριους Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας.

Οι περιοχές και οι αεροναυτικές δυνάμεις που πραγματοποιούσαν ασκήσεις χθες -κάποιες συνεχίζονται και τις επόμενες μέρες- είναι οι εξής, όπως εμφανίζονται στον χάρτη:

1. Ρωσική αεροναυτική άσκηση με πραγματικά πυρά, πυραύλους και ρουκέτες. Οι ασκήσεις στη ζώνη αυτή ξεκίνησαν χθες και θα συνεχιστούν μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου.

2. Ρωσική αεροναυτική άσκηση που ξεκίνησε στις 29 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 15 Δεκεμβρίου.

3. Γαλλική αεροναυτική άσκηση που ξεκίνησε στις 29 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 15 Δεκεμβρίου.

4. Γαλλική Αεροναυτική άσκηση που ξεκίνησε στις 29 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 15 Δεκεμβρίου.

5. Περιοχές που δεσμεύτηκαν για την χθεσινή μέρα από την Τουρκία μέρος των οποίων παράνομα καλύπτεται από το FIR Λευκωσίας για αεροναυτικές ασκήσεις χωρίς πραγματικά πυρά, «σε συντονισμό με το παράνομο «Ερτζιάν». Για την άσκηση αυτή έχει εκδώσει ξεχωριστή ΝΟΤΑΜ η Πολιτική Αεροπορίας της Κύπρου εξηγώντας ότι είναι παράνομη και καλεί τις πτήσεις πολιτικής αεροπορίας να επικοινωνούν με το Κέντρο Ελέγχου Πτήσεων Λευκωσίας και όχι με το παράνομο «Ερτζιάν».

6. Περιοχή που πραγματοποιούνται σεισμογραφικές έρευνες εντός της κυπριακής ΑΟΖ για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας, που περιλαμβάνουν τμήματα των τεμαχίων «5», «6», «7», «10» και «11». Οι έρευνες πραγματοποιούνται από το σεισμογραφικό «Ramform Tethys» – κατασκευής Μαρτίου 2016. Ξεκίνησαν στις 20 Νοεμβρίου και θα συνεχιστούν μέχρι το τέλος ερχόμενου Φεβρουαρίου.
7. Στο 7Α ασκήσεις της βρετανικής Πολεμικής Αεροπορίας στην ευρύτερη περιοχή Ακρωτηρίου και στο 7Β ασκήσεις ρίψεως αλεξιπτωτιστών στην περιοχή των Βάσεων Δεκέλειας.
8. Ασκήσεις εναέριου ανεφοδιασμού αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίαςτου Ισραήλ.
9. Ζώνη αεροναυτικών ασκήσεων των ΗΠΑ που ξεκίνησαν χθες και θα συνεχιστούν μέχρι και τις 13 Δεκεμβρίου. Η περιοχή έχει διαχωριστεί σε νότιο και βόρειο τομέα.
10. Περιοχή επόπτευσης και ασκήσεων της UNIFIL (ειρηνευτικής δύναμης στον Λίβανο).

Τρία αεροπλανοφόρα ανοικτά της Κύπρου
Μεταξύ των πολλών πολεμικών πλοίων στην περιοχή περιλαμβάνονται και τρία από τα πιο γνωστά αεροπλανοφόρα παγκοσμίως. Πρόκειται για το ρωσικό «Ναύαρχος Κουζνέτσοφ» -με μεχητικά SU-33, MiG-29-KUBR και το ελικόπτερο Ka-53K- που πλέει μεταξύ Κύπρου και Συρίας, συνοδευόμενο από το καταδρομικό «Πιοτρ Βέλικι» και το αντιτορπιλικό «Ναύαρχος Κουλάκοφ», μαζί με σκάφη αντιμετώπισης υποβρυχίων και τρία σκάφη ανεφοδιασμού. 

Επίσης, νότια της Κύπρου, μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ, πλέει το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ» που συνοδεύεται από ένα υποβρύχιο, φρεγάτες και πλοίο ανεφοδιασμού και συμμετέχει στις επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους. Αυτές τις μέρες πλέει σε περιοχή μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ που έχει δεσμευτεί για τις γαλλικές αεροναυτικές ασκήσεις.
Το τρίτο αεροπλανοφόρο που βρίσκεται κοντά στην Κύπρο είναι το αμερικανικό πυρηνοκίνητο «Αϊζενχάουερ», είναι το δεύτερο από τα συνολικά δέκα των ΗΠΑ, το οποίο μεταφέρει περίπου 5.000 προσωπικό και 90 μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα.

Το «Αϊζενχάουερ» βρίσκεται δυτικά της Κύπρου συνοδευόμενο από σειρά πολεμικών πλοίων και υποβρυχίων, ενώ ο ανεφοδιασμός γίνεται από δεξαμενόπλοια του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ που σταθμεύουν στη βάση της Σούδας στην Κρήτη. 

«ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ»
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...