Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου 2017

Κυπριακό Ώρα Μηδέν:Γενεύη… 3η Ημέρα!

%ce%ba%cf%85%cf%80%cf%81%ce%b9%ce%b1%ce%ba%ce%bf

Καθοριστική είναι η σημερινή μέρα για τις διαπραγματεύσεις
στο Κυπριακό που πραγματοποιούνται στη Γενεύη, καθώς οι δυο πλευρές θα συζητήσουν το κεφάλαιο του Εδαφικού και θα παρουσιάσουν χάρτες.

Οι δυο ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν επίσης και τις εκκρεμότητες στη διακυβέρνηση, την ΕΕ, την οικονομία, το περιουσιακό, τη χρηματοδότηση και την εφαρμογή της λύσης. 

Μάλιστα, η έκβαση των σημερινών διαπραγματεύσεων θα επηρεάσει αναλόγως και την αυριανή Διάσκεψη για την Κύπρο.

Η πρωινή συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη και του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί θα ξεκινήσει η ώρα 10:00 (ώρα Κύπρου) και η απογευματινή η ώρα 19:00 (ώρα Κύπρου).

Λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις στη Γενεύη:
12:55 Η συζήτηση του Εδαφικού θα πραγματοποιηθεί αργά το απόγευμα, όπου και θα γίνει κατάθεση χαρτών.

12:50 Οι δύο ηγέτες συζήτησαν τις διαφωνίες που προέκυψαν χθες σε θέματα Διακυβέρνησης και Περιουσιακού. Αντάλλαξαν συγκεκριμένες απόψεις. Σε κάποια θέματα, κυρίως Διακυβέρνηση προέκυψε κάποια πρόοδος και σε κάποια άλλα δόθηκαν συγκεκριμένες οδηγίες στους ειδικούς να εργαστούν προς συγκεκριμένη κατεύθυνση και νε ενημερώσουν ανάλογα.

Ο διάλογος θα συνεχιστεί με θέματα Περιουσιακού που έμειναν από προχθές, θέματα ΕΕ, και πτυχές της Διακυβέρνησης που δεν συζητήθηκαν χθες.

12:34 Απόψε θα φτάσουν στη Γενεύη ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς μαζί με τους συνεργάτες του.
Το απόγευμα ή το βράδυ θα υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με το ενδεχόμενο μετάβασής του Έλληνα Πρωθυπουργού στη Γενεύη να παραμένει ανοικτό. 

12:03 Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου φτάνει απόψε στη Γενεύη, ανέφεραν στο ΚΥΠΕ πηγές του τουρκικού ΥΠΕΞ.

11:59 Τελείωσε το τετ-α-τετ των δύο ηγετών με τον κ. Άιντα και θα ενημερώσουν τις διαπραγματευτικές ομάδες για το τι έχουν συζητήσει.
Αυτή την ώρα ξεκινά η συνάντηση των δυο ηγετών, έχοντας μαζί τους τις διαπραγματευτικές τους ομάδες.

11:42 Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός της ψευδοκυβέρνησης Οζγκιουργκιούν έστειλε επιστολή στον Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί να μην δώσει χάρτη αν δεν πάρει εκ περιτροπής προεδρία – Λευτέρης Αδειλίνης

11:05 Συνάντηση με τον νέο Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες είχε την Τρίτη στη Νέα Υόρκη ο Υπουργός Ευρώπης της Βρετανίας σερ Άλαν Ντάνκαν.
Αμφότεροι θα παρευρίσκονται την Πέμπτη στη Γενεύη για τη Διάσκεψη για την Κύπρο. Κατά τη συνάντησή τους είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν «για τις πιθανότητες ειρήνης στην Κύπρο».

10:54 Ο ρόλος και η εμπλοκή της εξάμηνης μαλτέζικης προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα είναι πιο αποτελεσματικός από τη στιγμή που θα υπάρξει μια λύση στο Κυπριακό και μετά, δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ο αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Μάλτας και Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Λουϊς Γκρετς.
Κατά τη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης του Τύπου στη Βαλέτα, με αφορμή την έναρξη της εξάμηνης προεδρίας, ο κ. Γκρετς δήλωσε πως «το Κυπριακό και η Κύπρος αποτελούν προτεραιότητα για τη Μάλτα, υπάρχει άλλωστε συνάφεια μεταξύ των δύο μας».

10:53 Οι ηγέτες συνεχίζουν τις συνομιλίες μαζί με τον κ. Άιντα, ενώ οι διαπραγματευτές με τις ομάδες τους συνεχίζουν τη συζήτηση επί της πρότασης της δική μας πλευράς σε αριθμό διαφωνιών που είχαμε στη διακυβέρνηση.

10:52 Ο Ανδρέας Χατζηράφτης (ανώτερος λειτουργός του κτηματολογίου) ενημερώνει αυτή τη στιγμή τη διαπραγματευτική ομάδα για τους δικούς μας χάρτες. Στη συνέχεια ο κ. Χατζηράφτης θα έχει συνάντηση με την πολιτική ηγεσία που βρίσκεται στη Γενεύη προκειμένου να τους ενημερώσει για το ίδιο θέμα.

10:50 Το γενικότερο κλίμα που προκύπτει όλο αυτό το διάστημα σε σχέση με το στάτους της Κυπριακής Δημοκρατίας γεννά ουκ ολίγες απορίες. Ένα από τα ερωτήματα που προκύπτει (το οποίο επανέρχεται συνεχώς) είναι και η τοποθέτηση ή μη της σημαίας της Κυπριακής Δημοκρατίας στο όχημα του Προέδρου Αναστασιάδη. Ωστόσο η μη ύπαρξη σημαίας της ΚΔ στο όχημα του προέδρου Αναστασιάδη φαίνεται να μην έχει να κάνει με οποιοδήποτε σενάριο υποβάθμισης της ΚΔ. Σύμφωνα με τη διπλωματική πρακτική, οι μόνιμοι αντιπρόσωποι σ’ ένα διεθνή οργανισμό δεν φέρουν σημαία της χώρας τους στα αυτοκίνητά τους. Γι αυτό και ο εδώ στη Γενεύη, Μόνιμος Αντιπρόσωπος δεν έχει σημαία στο αυτοκίνητό. Στην Ελβετία σημαία της ΚΔ φέρει το διπλωματικό αυτοκίνητο του πρέσβη που είναι διαπιστευμένος στη χώρα. Η κυβέρνηση της Ελβετίας δεν είναι εγκατεστημένη στην Γενεύη αλλά στη Βέρνη.

10:41 Όπως γράφει η Κίπρις Ποστασί, ολοκληρώθηκε χθες η εργασία όσον αφορά τις ανάγκες εξωτερικής χρηματοδότησης, με τη συμβολή και του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, με τη χρηματοδότηση να υπολογίζεται σε λιγότερο από 10 δις δολάρια.

Οι απεσταλμένοι της εφημερίδας στη Γενεύη επικαλούνται πηγές κοντά σε ξένους αρμοδίους και γράφουν ότι διαπιστώθηκε πως στο θέμα των αποζημιώσεων ένα μέρος μπορεί να καλυφθεί από εσωτερικές πηγές, ωστόσο θεωρήθηκε ότι πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες ετοιμασίες για να προστατευθεί η ισορροπία και να μην υπάρξουν αρνητικές εξελίξεις όπως η επιπλέον επιβάρυνση των δημοσίων οικονομικών, πληθωρισμός και έλλειμμα στον προϋπολογισμό.

Το ποσό υπολογίζεται κάτω από τα 10 δις δολάρια ενώ ο ακριβής αριθμός θα οριστικοποιηθεί μετά από την ρύθμιση κάποιων ζητημάτων που έχουν μείνει ανοικτά στο περιουσιακό και το εδαφικό.

10:37 Όσον αφορά τους χάρτες, σύμφωνα με πληροφορίες μας, όταν αυτοί ανταλλαγούν από τους ηγέτες, θα ελεγχθούν από τους ειδικούς της κάθε πλευράς προκειμένου να διαπιστωθεί ότι ανταποκρίνονται στα όσα έχουν συμφωνηθεί ή θα συμφωνηθούν κατά τη συζήτηση. Ακολούθως θα δοθούν στον κ.Άιντα για να κρατηθούν.

Από ελληνοκυπριακής πλευράς σημειώνεται, σε σχέση με την είδηση του Ανατολού, ότι κανένας δεν έκανε αναφορά σε σχέση με το χώρο που θα κρατηθούν.

Πάντως από πλευράς Ηνωμένων Εθνών φαίνεται να επιβεβαιώνεται ότι οι χάρτες θα φυλαχθούν σε χώρο των Ηνωμένων Εθνών.
10:34 Σύμφωνα με πληροφορίες, θα ανακοινωθεί πρόοδος ή σύγκληση στο κεφάλαιο της Διακυβέρνησης, μόνο εάν υπάρχει τέτοια πρόοδος που να το δικαιολογεί.

10:21 Ξεκίνησαν οι πρωινές συνομιλίες με κατ’ ιδίαν συνάντηση του Πρόεδρου Αναστασιάδη και του Μοσυταφά Ακιντζί με τον κ. Άιντα.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...