Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου 2017

Νέο Μπουρλότο…Σόιμπλε για την Ελλάδα


Νέο…μπουρλότο από τον Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε για την Ελλάδα.
Τυχόν αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα θα προκαλέσει νέα διαπραγμάτευση και ένα νέο σχέδιο, το οποίο θα πρέπει να εγκριθεί από την Γερμανική βουλή προειδοποιεί ο γερμανός υπουργός οικονομικών σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, η οποία θα δημοσιευτεί την Παρασκευή.

Συγκεκριμένα ο Σόιμπλε δηλώνει ότι εάν τελικώς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν λάβει μέρος στο ελληνικό πρόγραμμα θα πρέπει να υπάρξει λύση από την Ευρώπη και τον ESM, υπογραμμίζοντας ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα πρέπει να υπάρξουν νέες διαπραγματεύσεις και έγκριση του νέου σχεδίου από το γερμανικό κοινοβούλιο.

Να τερματιστεί η ποσοτική χαλάρωση
Αναφερόμενος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο κ. Σόιμπλε είπε ότι πρέπει να αρχίσει τη διαδικασία τερματισμού της συγκεκριμένης πολιτικής: «Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα έχει τη δύσκολη αποστολή να εξέλθει από την πολιτική μεγάλης ποσοτικής χαλάρωσης. Θα ήταν πιθανόν σωστό η ΕΚΤ να τολμήσει να αρχίσει τον τερματισμό της πολιτικής αυτής φέτος.»

Εξάλλου ο Σόιμπλε επανήλθε στην πρότασή του να μειωθεί η φορολογία στη Γερμανία, κάτι που είπε ότι είναι «εφικτό» αλλά και «απαραίτητο» να γίνει από την επόμενη κυβέρνηση, μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Αναλυτικά
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να αρχίσει τη διαδικασία τερματισμού της πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης την οποία εφαρμόζει από φέτος, έκρινε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε μια συνέντευξή του η οποία θα δημοσιευθεί αύριο Παρασκευή και πρόσθεσε ότι η αλλαγή πολιτικής αυτή θα αποτελέσει μια σοβαρή πρόκληση.

«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα έχει τη δύσκολη αποστολή να εξέλθει από την πολιτική μεγάλης ποσοτικής χαλάρωσης» που ασκεί, είπε ο Σόιμπλε στη συνέντευξη που θα δημοσιευθεί αύριο στη Süddeutsche Zeitung. «Θα ήταν πιθανόν σωστό η ΕΚΤ να τολμήσει να αρχίσει τον τερματισμό της πολιτικής αυτής φέτος», πρόσθεσε ο ίδιος.

Εξάλλου ο Σόιμπλε επανήλθε στην πρότασή του να μειωθεί η φορολογία στη Γερμανία, κάτι που είπε ότι είναι «εφικτό» αλλά και «απαραίτητο» να γίνει από την επόμενη κυβέρνηση, μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Ακόμη ο Σόιμπλε είπε ότι προβλέψεις που έχουν περιέλθει σε γνώση του υποδεικνύουν πως ο πληθωρισμός στη Γερμανία θα μπορούσε να φθάσει το 3% στη Γερμανία φέτος, εντείνοντας τις ανησυχίες για τα χαμηλά επιτόκια. Οι ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν τον Σεπτέμβριο.

Ο συντηρητικός υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας υπενθύμισε ότι ποτέ του δεν υπήρξε υποστηρικτής της πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, όμως πρόσθεσε ότι «η εντολή της ΕΚΤ αφορά την ευρωζώνη, και την εκτελεί καλά».
Σύμφωνα με τον Σόιμπλε, το ζήτημα-κλειδί για αρκετές χώρες της ευρωζώνης ότι δεν έχουν καταφέρει να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητά τους, όπως θεωρεί ότι είναι απαραίτητο. «Το πρόβλημα είναι η αδυναμία των άλλων χωρών, όχι η ισχύς της Γερμανίας», υποστήριξε ο ίδιος.

Ο συντηρητικός πολιτικός έκρινε πως θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια για να πειστούν οι Γερμανοί ότι το ευρώ έφερε περισσότερη απασχόληση, κοινωνικά οφέλη και βοήθησε τις επιχειρήσεις, και δεν προκαλεί απλώς οικονομικούς κινδύνους ούτε έχει μόνο αρνητικές συνέπειες. Για να βοηθήσουν τη Γερμανία να προβάλλει με πειστικό τρόπο το επιχείρημα αυτό, ο Σόιμπλε κάλεσε την Ιταλία και άλλα κράτη να τηρούν τους κανόνες της οικονομικής και νομισματικής ένωσης.

Ο στόχος της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη είναι λίγο κάτω αλλά κοντά στο 2%, κάτι που αποτυγχάνει να πλησιάσει εδώ και χρόνια. Για την καταπολέμηση του αποπληθωρισμού, το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης μείωσε τα επιτόκιά του στο μηδέν κι άρχισε ένα τεράστιο, αλλά αμφιλεγόμενο, πρόγραμμα αγοράς αξιόγραφων.

Ο Σόιμπλε, όπως και άλλοι πολιτικοί στη Γερμανία, προειδοποιούν την ΕΚΤ ότι διακινδυνεύει να συμβάλει στην άνοδο των ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων εάν δεν αλλάξει πολιτική σύντομα.
πηγη
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...