Δευτέρα, 9 Ιανουαρίου 2017

Αίμα στη Γενεύη:Κυπριακό…Ώρα Μηδέν!

Άρχισαν σήμερα επίσημα οι υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών συνομιλίες της Γενεύης για το Κυπριακό μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας,
Νίκου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί και των αντιπροσωπειών τους, που αποτελούν συνέχεια των συνομιλιών των δυο πλευρών που βρίσκονται σε εξέλιξη από το Μάιο του 2015.

Μάλιστα, στην πρωινή συνάντηση, αποφασίστηκε όπως πραγματοποιηθεί το απόγευμα συνάντηση για την χρηματοδότηση του περιουσιακού, σε επίπεδο ειδικών με εκπροσώπους του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας που είναι στη Γενεύη.

17:15 Απαντώντας σε αναφορές σχετικά με τοποθέτηση Άιντα για ΕΕ και συμμετοχή της στις διαπραγματεύσεις, διπλωματικοί κύκλοι ανέφεραν στον «Φ»: Παρά τις αντιδράσεις των Τούρκων και παρά το γεγονός ότι ο ΟΗΕ κρατά αποστάσεις στο θέμα της συμμετοχής της ΕΕ – προφανώς για να μειώσει τις τουρκικές αντιδράσεις – η Ευρωπαϊκή ένωση θα πρέπει εκ των πραγμάτων να είναι παρούσα, γιατί βάσει του Άρθρου 42 παράγραφος 7 της Συνθήκης της Λισσαβόνας η ΕΕ έχει υποχρέωση και ευθύνη για την ασφάλεια των κρατών μελών της. Το γεγονός αυτό απαντά και στην τοποθέτηση Άιντα ο οποίος δεν θέλησε να πάρει θέση στο θέμα της παρουσίας και συμμετοχής της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις.

16:53 Ο Εκπρόσωπος Τύπου του γαλλικού ΥΠΕΞ καλεί όλους τους εμπλεκόμενους παράγοντες να εργαστούν για την επιτυχία της διαδικασίας στη Γενεύη.
Σε γραπτή δήλωση ο Εκπρόσωπος αναφέρει πως η Γαλλία επιθυμεί να επαναλάβει την πλήρη στήριξή της στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων και την εμπιστοσύνη της στον Espen Barth Eide, Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.
«Μία συμφωνία για το Κυπριακό θα αποτελούσε εξαιρετική είδηση κατ’αρχάς για τη σταθερότητα και την ευημερία του νησιού, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή και για την Ευρωπαϊκή Ένωση», καταλήγει.

16:36 Η ΕΕ, δυστυχώς, έχει επιτρέψει να επηρεαστεί αρνητικά η διαδικασία των διαπραγματεύσεων, υποστήριξε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προσθέτοντας ότι η Τουρκία δεν θα εγκαταλείψει τις εγγυήσεις της για την Κύπρο.

16:20 Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι έχει διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει κλείσιμο της διαδικασίας στη Γενεύη και ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό.

16:12 Την ελπίδα, σε αυτό ιδιαίτερα το στάδιο στο οποίο εισέρχονται οι συνομιλίες για το Κυπριακό, οι δύο πλευρές να μην αποθαρρυνθούν και να επιδιώξoυν με αποφασιστικότητα συμβιβασμούς στα τελευταία εναπομείναντα επίμαχα ζητήματα, εξέφρασε ο ΥΠΕΞ της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

15:47 Δημοσιογραφική διάσκεψη παραχώρησε το μεσημέρι ο Ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, όπου μεταξύ άλλων ανάφερε ότι «βρισκόμαστε στη στιγμή της αλήθειας», ενώ τόνισε πως «δεν υπάρχει και δεν πρόκειται να υπάρξει επιδιαιτησία». 

Σε ερώτηση σχετικά με το εάν έχει προσκληθεί η ΚΔ να συμμετάσχει στη διάσκεψη της Πέμπτης, ο κ. Άιντα απέφυγε να απαντήσει συγκεκριμένα, λέγοντας, «Θα αναφερθώ στο ότι ο κ. Αναστασιάδης και ο κ. Ακιντζί είναι εδώ. Υπάρχουν εναλλακτικές ερμηνείες. Δεν καλέστηκα ούτε εγώ. Αποφάσισαν να κάνουν τη διάσκεψη και καλέσαμε και τα εμπλεκόμενα μέρη».


15:20 Στις 16.00μμ (ώρα Κύπρου) θα πραγματοποιηθεί στη Γενεύη συνάντηση της επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας για το Περιουσιακό Ερατούς Κοζάκου Μαρκουλλή με τον Τ/κ εμπειρογνώμονα για το Περιουσιακό και τα Ηνωμένα Έθνη. Εξάλλου στις 17.00μμ (ώρα Κύπρου) θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη του διαπραγματευτή της ελληνοκυπριακής πλευράς Ανδρέα Μαυρογιάννη και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Νίκου Χριστοδουλίδη με τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου για ανταλλαγή απόψεων για το θέμα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων. Nωρίτερα σήμερα τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου ενημερώθηκαν από την κ. Μαρκουλλή και τον κ. Μαυρογιάννη για την πρωινή συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί. 

15:07 «Η Τουρκία είναι πάλι ο παίχτης-κλειδί» τιτλοφορεί το σημερινό, κεντρικό άρθρο της, η αυστριακή εφημερίδα «Κουρίρ», σημειώνοντας εισαγωγικά, πως μέσα στις επόμενες ημέρες θα μπορούσε να υπάρξει μία καλή είδηση, εάν δηλαδή «οι πρόεδροι του ελληνικού νοτίου τμήματος και του τουρκικού Βορρά» της Κύπρου, έπειτα από πολλούς γύρους διαπραγματεύσεων, βρουν μία φόρμουλα για την επανένωση. Αυτό θα σήμανε το τέλος μίας διαίρεσης εδώ και πάνω από 40 χρόνια, την πτώση του τελευταίου τείχους στην Ευρώπη, το επανενωμένο νησί θα μπορούσε να αυξήσει το ΑΕΠ μέχρι 60% και από τους διαπραγματευτές ακούγεται πως τώρα οι πιθανότητες για κάτι τέτοιο είναι καλύτερες από ποτέ. 

14:32 Σε δηλώσεις του ο κ. Μπουρτζιού ανέφερε πως όλα πηγαίνουν όπως σχεδιάστηκαν και ότι υπάρχουν προοπτικές για να δημιουργηθούν νέα «μαύρα σημεία» (συγκλίσεις). 

πηγη
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...