Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2017

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ:Η Άγκυρα έβγαλε αιφνιδιαστικά όλο τον τουρκικό Στόλο στο Αιγαίο!

Την πρώτη του έξοδο από τους ναυστάθμους του μετά από την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία πραγματοποίησε
ο τουρκικός Στόλος προκειμένου να πραγματοποιήσει ασκήσεις στον Κόλπο του Ξηρού.

Πιο συγκεκριμένα 15 τουρκικά σκάφη όπως και υποβρύχια πραγματοποίησαν ασκήσεις με πραγματικά πυρά τόσο την ημέρα όσο και κατά τη διάρκεια της νύχτας αφενός σε μια επίδειξη ισχύος του Τούρκου προέδρου προς το εσωτερικό της χώρας του ότι ελέγχει απόλυτα το Ναυτικό του αλλά και προς την κατεύθυνση της Ελλάδας. 

Μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου ο τουρκικός Στόλος δεν είχε κάνει την εμφάνισή του στο Αιγαίο προκειμένου να πραγματοποιήσει ναυτικά γυμνάσια. Για διάστημα έξι μηνών, τα τουρκικά πολεμικά πλοία είχαν κάνει μεμονωμένες κινήσεις στο Αιγαίο, όχι όμως και ναυτικές  ασκήσεις με μαζική συμμετοχή ναυτικών μονάδων.

Το τουρκικό Ναυτικό επλήγη ιδιαίτερα από τις εκκαθαρίσεις ανώτερων και ανώτατων αξιωματικών του  θεωρήθηκαν ως γκιουλενιστές. 

Οι πληροφορίες που υπάρχουν αναφέρουν ότι εκατοντάδες αξιωματικοί και υπαξιωματικοί του τουρκικού Ναυτικού εκδιώχθηκαν από τις ένοπλες δυνάμεις ή φυλακίστηκαν με την κατηγορία ότι είναι γκιουλενιστές και είχαν στόχο την ανατροπή της εκλεγμένης κυβέρνησης.

Επίσημα στοιχεία όμως για τον αριθμό των αξιωματικών που απομακρύνθηκαν από το τουρκικό Ναυτικό δεν υπάρχουν.

Από τις 15 Ιουλίου και μετά, τα τουρκικά πολεμικά πλοία που είχαν εμφανιστεί στο Αιγαίο έπλεαν ως μεμονωμένες μονάδες, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις κινούνταν σε μικρούς σχηματισμούς από τρία-τέσσερα σκάφη  ή έκαναν μικρής κλίμακας γυμνάσια.

Τελικά και έπειτα  από 6 μήνες όπου τα τουρκικά σκάφη είχαν «εξαφανιστεί»  επανεμφανιστήκαν τις τελευταίες 48 ώρες τουλάχιστον περνώντας από την Θάλασσα του Μαρμαρά προς τα Δαρδανέλια και στη συνέχεια κινήθηκαν αντίστροφα επιστρέφοντας στους ναυστάθμους τους. 

Τα τουρκικά πολεμικά πλοία και υποβρύχια έκαναν ακόμη και νυχτερινά γυμνάσια, τη νύχτα της Πέμπτης 12 Ιανουαρίου προς την Παρασκευή 13 του μήνα γύρω από την περιοχή του κόλπου Ξηρού.

Η τουρκική μεγάλη αυτή άσκηση ήτα αιφνιδιαστική, με δεδομένο ότι είχε προηγηθεί μια μεγάλη περίοδος έξι μηνών σχετικής απραξίας.

Τα ναυτικά παρατηρητήρια στα νησιά αλλά και τα πολεμικά πλοία του ΠΝ  που βρίσκονταν στο Αιγαίο για άσκηση έρευνας και διάσωσης το διήμερο Πέμπτης και Παρασκευής κατέγραφαν τις κινήσεις των Τούρκων προκειμένου να διαπιστωθεί τι συμβαίνει.

Αν και η εμφάνιση του τουρκικού Στόλου ήταν σχετικά σύντομη (κράτησε μόλις 48 ώρες) και αμέσως μετά τα σκάφη αποσύρθηκαν στους ναυστάθμους εντούτοις αποτελεί μια πρώτη ένδειξη ότι το Ναυτικό της Τουρκίας προσπαθεί να ξαναβρεί την επιχειρησιακή του ετοιμότητα μετά τα απανωτά πλήγματα που δέχθηκε στο έμψυχο υλικό του.
πηγη
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...