Τρίτη, 17 Ιανουαρίου 2017

Φόβοι για «σκληρό» Brexit...

brexit
Το σχέδιο της για «σκληρό» Brexit, την αποχώρηση της Βρετανίας
από την Ευρωπαϊκή Ένωση, παρουσίασε η Τερέζα Μέι επισημαίνοντας κατά την έναρξη της ομιλίας της ότι «φεύγουμε από την Ε.Ε αλλά δεν φεύγουμε από την Ευρώπη».

Το Brexit θα σημάνει την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ενιαία αγορά, δήλωσε η πρωθυπουργός της χώρας. «Αυτό που προτείνω δεν μπορεί να σημάνει συμμετοχή στην ενιαία αγορά», η οποία θα μας εμπόδιζε να διαπραγματευθούμε «τις δικές μας εμπορικές συμφωνίες», πρόσθεσε παρουσιάζοντας την στρατηγική της.

Επιθυμία μου είναι το Ηνωμένο Βασίλειο να βγει από αυτή την περίοδο της αλλαγής πιο ισχυρό, πιο δίκαιο, πιο ενωμένο και πιο εξωστρεφές από ποτέ. Θέλω να είμαστε μια ασφαλής, ευημερούσα και ανεκτική χώρα, ένας μαγνήτης για τα ταλέντα διεθνώς. 

Πρόσθεσε πως «στόχος μας είναι να γίνει η Βρετανία πραγματικά παγκόσμια, ο καλύτερος φίλος και γείτονας των Ευρωπαίων εταίρων, αλλά και μια χώρα που μπορεί να φτάσει πέρα από τα σύνορα της Ευρώπης. Μια χώρα που μπορεί να βγει στον κόσμο και να χτίσει σχέσεις με παλιούς φίλους αλλά και νέους συμμάχους».

Παρουσιάζοντας τις προτεραιότητές της για την έξοδο του Λονδίνου από την ευρωπαϊκή οικογένεια, η πρωθυπουργός της Βρετανίας τόνισε ότι η χώρα της «κάτι θα δώσει και κάτι θα πάρει» από τις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους, οι οποίες θα είναι δύσκολες. 

«Η Σκωτία, η Ουαλία και η Βόρεια Ιρλανδία θα πρέπει να εμπλακούν στην διαδικασία και στο σχέδιο προς αποχώρηση της χώρας από την ευρωπαϊκή οικογένεια», τόνισε η Βρετανή πρωθυπουργός. 

Η Βρετανία θα ελέγξει τον αριθμό των προσφύγων στην Ε.Ε, πρόσθεσε επίσης. Επιβεβαίωσε ότι θα υπάρξει έγκριση από το βρετανικό κοινοβούλιο (και από τα δύο σώματα) για την τελική συμφωνία προς αποχώρηση της χώρας από την Ε.Ε.
Απευθυνόμενη στους πολίτες χωρών μελών της Ε.E, η Τερέζα Μέι τόνισε πως «θα εξακολουθήσουν να είναι καλοδεχούμενοι στην χώρα, όπως ελπίζουμε ότι θα είναι και οι Βρετανοί πολίτες στις δικές σας χώρες».

«Είμαστε μια ευρωπαϊκή χώρα και είμαστε περήφανοι για την κοινή ευρωπαϊκή μας κληρονομιά. Όμως παραμένουμε μια χώρα που πάντα κοίταζε πέρα από την Ευρώπη, στον ευρύτερο κόσμο, γι αυτό και είμαστε μια από τις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν στις τάξεις τους πολίτες από πολλές διαφορετικές φυλές», δήλωσε η συντηρητική πρωθυπουργός της Βρετανίας.

«Οι αποφάσεις μας δεν είναι πάντα κατανοητές από τους φίλους και συμμάχους στην Ευρώπη και πολλοί εκφράζουν φόβους ότι με το Brexit θα ξεκινήσει μία «αποδόμηση» της Ευρώπης , τόνισε η Βρετανίδα πρωθυπουργός ξεκαθαρίζοντας πως αυτό το ενδεχόμενο δεν θα ήταν προς το συμφέρον της Βρετανίας, η οποία διακαώς επιθυμεί την επιτυχία της ΕΕ.


Απειλώντας ευθέως την Ε.Ε, η Tερέζα Μέι επεσήμανε πως, αν οι Βρυξέλλες δεν της επιτρέψουν να αποκτήσει κάποια πρόσβαση στην κοινή αγορά, θα τροποποιήσει το οικονομικό της μοντέλο επιβάλλοντας χαμηλή φορολόγηση και χαλαρή εποπτεία, με λίγα λόγια θα γίνει ένας φορολογικός παράδεισος.

Η ίδια τόνισε επίσης πως δεν πιστεύει ότι οι χώρες της Ε.Ε θέλουν μία «κακή συμφωνία» αφού θα βλάψει τις βιομηχανίες τους. 

Τα 12 σημεία του Brexit, όπως τα παρουσίασε η Τερέζα Μέι
1. Η κυβέρνησή της θα καταθέσει προς ψήφιση στη βουλή την τελική συμφωνία, κάτι που αρνείτο μέχρι τώρα.
2. Θα βάλει φρένο στη δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου .
3. Θα οικοδομηθεί μια πραγματικά παγκόσμια Βρετανία που θα απλώνει χέρι συνεργασίας σε παλιούς και νέους φίλους.
4. Εγγυάται την προστασία και διατήρηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
5. Επιθυμεί τον έλεγχο της μετανάστευσης.
6. Επιθυμεί μια τολμηρή εμπορική συμφωνία με την Ε.Ε., αλλά όχι συμμετοχή στην κοινή αγορά.
7. Θα διασφαλιστεί η ελεύθερη μετακίνηση προσώπων χωρίς την ανάγκη χρήσης ταξιδιωτικών εγγράφων μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.
8. Το Brexit πρέπει να σημαίνει και έλεγχο του αριθμού των ανθρώπων που φτάνουν στη Βρετανία από την Ευρώπη αλλά και να οδηγεί σε μια δικαιότερη Βρετανία.
9. Αναφορικά με την Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου, η Μέι δήλωσε πως θα επιδιώξει μια φιλόδοξη συμφωνία με την ΕΕ.
10. Για την τελωνειακή ένωση είπε πως η πλήρης συμμετοχή της χώρας της θα την εμπόδιζε από την επίτευξη εμπορικών συμφωνιών. Η Βρετανία θα πρέπει να έχει ελεύθερη πρόσβαση στις ευρωπαϊκές αγορές για το λόγο αυτό η Μέι εξέφρασε την επιθυμία για τελωνειακή συμφωνία με την ΕΕ, κάτι που ίσως σημαίνει μερική συμμετοχή στην τελωνειακή ένωση.
11. Η Βρετανία επιθυμεί συμφωνία για να συνεχίσει τη συνεργασία της με τους Ευρωπαίους εταίρους στους τομείς της επιστήμης, της έρευνας και της τεχνολογικής καινοτομίας
12. Η Βρετανία θα συνεχίσει να εργάζεται στενά με τους Ευρωπαίους εταίρους της σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. 

hellasforce.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...