Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου 2017

ΕΝΤΑΣΗ ΚΑΙ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΜΕΡΚΕΛ - ΕΡΝΤΟΓΑΝ!

“Επεισόδιο” σημειώθηκε κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της Άνγκελα Μέρκελ, στην Άγκυρα.
Η σημερινή συνάντηση της Καγκελαρίου της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, η οποία πραγματοποιεί επίσκεψη στην τουρκική πρωτεύουσα, με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έφερε για μια ακόμη φορά στο προσκήνιο το ρήγμα στις σχέσεις Αγκυρας – Βερολίνου. Οι δυο πλευρές εξακολουθούν να διαφωνούν σε μια σειρά σημαντικών θεμάτων.

Η κρύα ατμόσφαιρα στις διμερείς σχέσεις έκανε αισθητή την παρουσία της και στην κοινή συνέντευξη Μέρκελ – Ερντογάν, με τον τελευταίο να αντιδρά στην τοποθέτηση της γερμανικής πλευράς και να απαιτεί δημοσίως την απόσυρση του όρου «ισλαμιστική τρομοκρατία».

«Η έκφραση «ισλαμιστική τρομοκρατία» μας λυπεί βαθιά. Μια τέτοια έκφραση δεν μπορεί να χρησιμοποιείται, δεν είναι δίκαιο. Διότι το Ισλάμ και η τρομοκρατία δεν μπορούν να συνδέονται» τόνισε ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους.

«Η λέξη «Ισλάμ» σημαίνει «ειρήνη». Επομένως, όταν βάζουμε τη μία δίπλα στην άλλη δύο λέξεις που παραπέμπουν στην ειρήνη και στην τρομοκρατία, αυτό στεναχωρεί τους πιστούς αυτής της θρησκείας (του Ισλάμ). 

Να μην το χρησιμοποιούμε αυτό, σας παρακαλώ, διότι όταν αυτό γίνεται, θα είμαστε υποχρεωμένοι να αντιτασσόμαστε. Εάν παραμείνουμε σιωπηλοί, αυτό θα σημαίνει ότι την αποδεχόμαστε. Εγώ, ως μουσουλμάνος πρόεδρος, δεν μπορώ να το αποδεχθώ» κατέληξε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν!

Στα πλαίσια της τοποθέτησης του, ο κ. Ερντογάν ανέφερε ότι σήμερα οι δυο πλευρές συζήτησαν μια σειρά θεμάτων όπως λ.χ. τις διμερείς εμπορικές σχέσεις, την συνεργασία στο πεδίο της αμυντικής βιομηχανίας, θέματα που αφορούν την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ. Επίσης, οι δυο πλευρές εστίασαν στις εξελίξεις στο Ιράκ και στην Συρία. Ο κ. Ερντογάν δηλώνει ότι σε αυτά τα θέματα η χώρα του δεν πρόκειται να προχωρήσει σε παραχωρήσεις. Επίσης, ζητά από την Γερμανία να δείξει την αλληλεγγύη της στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. 

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα Γερμανού δημοσιογράφου, ο Πρόεδρος Ερντογάν υπερασπίστηκε την συνταγματική αναθεώρηση.

Από την πλευρά της, η κ. Μέρκελ επέλεξε να διατηρήσει αποστάσεις από τουρκικές θέσεις, στέλνοντας ταυτόχρονα στην Άγκυρα το μήνυμα ότι το Βερολίνο κατανοεί τις ευαισθησίες της τουρκικής πλευράς. Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο της επιστροφή μελών του Κινήματος Γκιουλέν στην Τουρκία, η κ. Μέρκελ υπογράμμισε την σημασία των τεκμηρίων και του γερμανικού κράτους δικαίου.
hellasforce.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...