Κυριακή, 26 Μαρτίου 2017

ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ:Νέο σχέδιο Μάρσαλ για την Ελλάδα από τον Ν. Τραμπ

Aλλάζουν όλα πλέον στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, καθώς η εκδήλωση στο Λευκό Οικό για την εθνική μας επέτειο έβγαλε ειδήσεις.
Τα λόγια του Αρχιεπισκόπου Αμερικής ενώπιον του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, αποτυπώνουν για το πως θα πορευθούν από εδώ και στο εξής οι σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ!

Ο Αρχιεπίσκοπος απηύθυνε με τον πιο ισχυρό τρόπο έκκληση προς τον Αμερικανό πλανητάρχη να στηρίξει την Ελλάδα, ζητώντας εμμέσως ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ για την χώρα μας, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ να είναι θετικός σε μια βοήθεια προς την χώρα μας.

«Η Ελλάδα είναι μία πιστή, ανένδοτα αφοσιωμένη σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών, που παρέμεινε γενναία σε πολυάριθμους πολέμους στους οποίους είχαν εμπλακεί οι ΗΠΑ, παρά τις απαιτητικές συνθήκες και τις θυσίες. Ωστόσο, η Ελλάδα, αυτή η πολύτιμη και πιστή σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών, βρίσκεται για τα τελευταία τουλάχιστον 6 χρόνια σε μια συνεχή οικονομική δοκιμασία και θλίψη».

Ο Αρχιεπίσκοπος θύμισε στον Πρόεδρο Τραμπ ότι ο ελληνικός λαός δεν ξεχνά τις επιπτώσεις στην Ευρώπη, και ιδιαίτερα στην Ελλάδα, του Σχεδίου Μάρσαλ και του δόγματος Τρούμαν.

Έτσι φαίνεται, μας είπε παράγοντας που γνωρίζει τον τρόπο σκέψης του Αρχιεπισκόπου Αμερικής. 

Τόνισε απευθυνόμενος στον κ. Τράμπ: «Ξέρουμε και είμαστε βαθύτατα ευγνώμονες προς τις ΗΠΑ, η οποία έσωσε μια κατεστραμμένη Ευρώπη μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η συμβολή της Αμερικής ήταν πραγματικά μνημειώδης – βοηθώντας να αποκατασταθεί οικονομικά η ρημαγμένη από τον πόλεμο Ευρώπη. Σήμερα, σε σύγκριση με τη γιγαντιαία βοήθεια που χρειάσθηκε η Ευρώπη μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, μία σημαντικά μικρότερη βοήθεια είναι αναγκαία για την Ελλάδα, ώστε να ανακάμψει οικονομικά και να λειτουργήσει ως δυναμικό κράτος. Με αυτόν τον τρόπο, θα δοθεί η πιθανότητα στην Ελλάδα για να αρχίσει και να συνεχίσει το ζωτικό της ρόλο ως πιστή σύμμαχος και έθνος που παράγει πολιτισμό επί 6000 χρόνια».

Ο κ. Δημήτριος ανέφερε στην ομιλία του ότι στην ιστορία τους τα δύο έθνη άσκησαν το αναφαίρετο δικαίωμα να σπάσουν το ζυγό της τυραννίας και να ανακτήσουν το πολύτιμο δώρο της αυτοδιοίκησης και της ανεξαρτησίας.

Είπε: «Όλο και περισσότερο αυτό αποτελεί το επίκεντρο στην άμυνα, προστασία και προώθηση της αμύθητου αξίας θρησκευτικής ελευθερίας. Στη διάρκεια των τιμητικών μας συναντήσεων επανειλημμένα έχουμε εκφράσει το πως οι ιδέες της ανεξαρτησίας και θρησκευτικής ελευθερίας εφαρμόζονται κατά οδυνηρό τρόπο σε ειδικές καταστάσεις που σχετίζονται με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, την Κύπρο και την ονομασία της ΠΓΔΜ», τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος. 

Δεν είναι λόγια που τα πήρε ο…αέρας. Στο δείπνο που προηγήθηκε της δεξίωσης στον Λευκό Οίκο, ο Αρχιεπίσκοπος είχε την ευκαιρία να συζητήσει το θέμα της οικονομική κρίσης και με τον Προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, Ρέινς Πρίμπους.

Σίγουρα, σε τούτη τη μεγάλη χώρα οι αποφάσεις λαμβάνονται μετά από συμβουλές και εισηγήσεις των γραφειοκρατών. 

Όμως, έχουμε πλέον να κάνουμε με ένα απρόβλεπτο άνθρωπο, τον Ντόναλντ Τραμπ, που μισεί την γραφειοκρατία και τους εκπροσώπους της και ο οποίος πιστεύει ότι της Ευρώπης ηγούνται κακομαθημένοι πολιτικοί. Σίγουρα με αυτό τον τρόπο επιθυμει να χτυπήσει και το Βερολίνο, καθώς οι πολιτικές της Μέρκελ, κυρίως στο ελληνικό ζήτημα βρίσκουν αντίθετο τον πλανητάρχη.
Πρόκειται για απίστευτη εξέλιξη με προνόμιο και υποχρέωση, καθώς τα πολλαπλών ρόλων πλοία που αναπτύσσονται γύρω από ένα αμερικανικό αεροπλανοφόρο (το οποίο ορίζεται ως HVU High Value Unit), διαδραματίζουν σημαντικό τακτικό ρόλο, ιδίως όταν η Ομάδα Κρούσης συμμετέχει σε κάποια επιχείρηση.

Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα πιθανότατα θα προμηθευτεί δωρεάν νέα πολεμικά πλοία από τις ΗΠΑ.
Μια πρώτη γεύση είχε δοθεί με την επίσκεψη της 1η ΜΑΛ στο Αεροπλανοφόρο USS George W. Bush CVN-77! καθώς και με τις εν πλω ασκήσεις (PASSEX) με μονάδες της Ναυτικής Δύναμης Επιχειρήσεων 2 (Carrier Strike Group 2) του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, στην περιοχή Κρητικού – Μυρτώου Πελάγους με τη φρεγάτα ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ.

Στην άσκηση συμμετείχαν πέραν του ελληνικού πλοίου το αεροπλανοφόρο USS GEORGE H. W. BUSH, το καταδρομικό USS PHILIPPINE SEA καθώς και αριθμός από τα οργανικά αεροσκάφη και ελικόπτερά τους. Δείτε φωτογραφίες παρακάτω.

Απόφαση προς αυτή την κατεύθυνση δεν θα είναι μεμονωμένη, αλλά θα αφορά και την παράλληλη ανανέωση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement MDCA) ανάμεσα σε Ελλάδα και ΗΠΑ, με βασικό άξονα τη χρήση της βάσης της Σούδας.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Π. Καμμένος συζήτησε στη συνάντηση του με τον Αμερικανό ομόλογό του το αίτημα των ΗΠΑ για ανανέωση της MDCA όχι για ένα -ως είθισται- αλλά για πέντε έως δέκα χρόνια.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...