Τρίτη, 7 Μαρτίου 2017

ΑΙΓΑΙΟ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ:Βρετανία και Γερμανία «ανοίγουν την πόρτα» σε τουρκική απόβαση!

Άσχημες εξελίξεις έρχονται στο Αιγαίο καθώς Βρετανία και Γερμανία «ανοίγουν την πόρτα» σε τουρκική αεραπόβαση σε ελληνικό νησί...
καθώς διαβεβαίωσαν τον Tούρκο υπουργό Αμυνας Φικρί Ισίκ, ότι το ΝΑΤΟ θα φύγει από το Αιγαίο ικανοποιώντας έτσι μια πάγια-τον τελευταίο καιρό-επιδίωξη των Τούρκων! 

Ταυτόχρονα σε ένα διπλωματικό μαραθώνιο επαφών έχουν επιδοθεί υψηλόβαθμοι Αμερικανοί αξιωματούχοι προκειμένου να πείσουν την Τουρκία να μην περάσει τις Ελληνικές κόκκινες γραμμές. 

Ήδη έχουμε αναφέρει πως φτάσαμε πριν λίγες ημέρες στο παρά 5 ελληνοτουρκικής σύγκρουσης...

Στο διπλωματικό μαραθώνιο έχουν εμπλακεί ο Aμερικανός ΥΠΕΞ Ρεξ Τίλερσον, ο ασκών χρέη βοηθού ΥΠΕΞ Τζον Χέφερν, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην τουρκική πρωτεύουσα Τζον Μπας, ο ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιάς, ο αναπληρωτής βοηθός ΥΠΕΞ Τζ. Κοέν στον οποίο απευθύνεται τις τελευταίες εβδομάδες ο Ελληνας πρέσβης στην Ουάσιγκτον Θ. Λαλάκος, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζ. Πάιατ και ο γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες. 

Η ελληνική πλευρά θα έχει σύντομα την ευκαιρία να γνωρίσει και εκ του σύνεγγυς τις αμερικανικές απόψεις, καθώς τις επόμενες ημέρες ο ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιάς θα ταξιδέψει ώς την Ουάσιγκτον προκειμένου να συναντήσει τον ομόλογό του Ρ. Τίλερσον (αργότερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί και επικοινωνία του κ. Ντ. Τραμπ με τον κ. Αλ. Τσίπρα). 

Οι πολιτικές σκοπιμότητες είναι ορατές (εκλογικοί κύκλοι Ολλανδίας, Γαλλίας, Γερμανίας), ωστόσο αποτελεί και μια άσκηση λεπτών ισορροπιών με την Τουρκία, η οποία συμπληρώνει την τριάδα των ισχυρότερων, στρατιωτικά, χωρών της Συμμαχίας. Σε ιδιωτικό επίπεδο, οι διατυπώσεις είναι λιγότερο διπλωματικές.

Πρόσφατα, διπλωμάτης σημαντικής χώρας του ΝΑΤΟ χαρακτήρισε την Τουρκία «γενικό ταραχοποιό» (general troublemaker), γεγονός το οποίο αποτυπώνει μια ευρεία ανησυχία στη Συμμαχία. Υπάρχουν, ωστόσο, αστερίσκοι τους οποίους οι σύμμαχοι θέτουν.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...