Τετάρτη, 29 Μαρτίου 2017

ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ:Όπλισε τους πυρηνικούς «Iskander-M» στο Καλίνινγκραντ η Μόσχα!

Σύμφωνα με το περιοδικό «Jane’s defence Weekly» η Ρωσία
ολοκλήρωσε την κατασκευή οκτώ ειδικών καταφυγίων πυραύλων εδάφους – εδάφους τύπου Cruise  Iskander-M στο Καλίνινγκραντ οι οποίοι φέρουν πυρηνικές κεφαλές, προκαλώντας μεγάλη ανησυχία  σε Γερμανία, Πολωνία, Βαλτική κά.

Τα καταφύγια έχουν κατασκευαστεί και επισημανθεί στις…συντεταγμένες «54.649566 Ν 021.823556 Ε», και ετοιμάζονταν από τις 10 Φεβρουαρίου 2017 σύμφωνα με δορυφορική εικόνα που δείχνει τις εγκαταστάσεις της  152ας Ταξιαρχίας πυραύλων Φρουράς στο  Chernyakhovsk στην περιφέρεια του Καλίνινγκραντ.

Εκεί δυτικοί αμυντικοί αναλυτές επισήμαναν την  ολοκλήρωση της  κατασκευής οκτώ  καταφυγίων που θα  φιλοξενήσουν κινητά συστήματα των  τακτικών πυραύλων 9K720 «Iskander-M».

Αυτό αποδεικνύει η ρωσική πλευρά σχεδιάζει μόνιμες εγκαταστάσεις για τους πυραύλους  «Iskander-M», ως μέρος της 152ης Ταξιαρχίας στην περιοχή του Καλίνινγκραντ, ενδεικτικό των προθέσεων της Μόσχας έναντι των κινήσεων του ΝΑΤΟ στην Βαλτική.

Το περιοδικό δημοσίευσε δορυφορική φωτογραφία που τραβήχτηκε  από την  εταιρία SPOT Airbus defence and space  (που ανήκει  απευθείας στο γαλλικό Εθνικό Κέντρο Διαστημικών Μελετών – CNES).

Σύμφωνα με το περιοδικό, η κατασκευή των καταφυγίων ξεκίνησε στην περιοχή ουσιαστικά από τον Οκτώβριο του 2016 με  έξι καταφύγια να είναι έτοιμα τον Ιανουάριο του 2017 και δύο ακόμα στις αρχές  Φεβρουαρίου.

Κάθε καταφύγιο  έχει μέγεθος περίπου 54-22 μ. ενώ πληροφορίες αναφέρουν από  τον Μάρτιο ετοιμάζονται τουλάχιστον άλλα πέντε καταφύγια.

 Επί του παρόντος στην δύναμη της 152ας ταξιαρχίας πυραύλων ανήκουν και πύραυλοι «Tochka-U». Τα πυραυλικά συγκροτήματα «Iskander-M», μέχρι αυτή τη στιγμή επίσημα έχουν μεταφερθεί στο Καλίνινγκραντ «προσωρινά» για την διεξαγωγή τακτικών ασκήσεων.
«Δεν μπορούμε απλά να αποσύρουμε τους πυραύλους μας από το Καλίνινγκραντ διότι  δεν γνωρίζουμε  αν τα σχέδια για τη δημιουργία συστήματος αντι-ρωσικής πυραυλικής ασπίδας  καταργηθούν στην Ευρώπη», δήλωσε ο Πεσκόφ.

Στην πρώτη του συνέντευξη μετά την εκλογή του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε δηλώσει ότι στις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής του είναι η καταπολέμηση της ανεργίας  και οι διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για τον πυρηνικό αφοπλισμό.

Αίνιγμα παραμένει όμως το κατά πόσο αυτό θα είναι εφικτό ανάμεσα σε Ρωσία και ΗΠΑ με την κατάσταση να «αγριεύει» συνεχώς όλο και πολύ ανάμεσα στις δύο υπερδυνάμεις.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...