Πέμπτη, 6 Απριλίου 2017

ΔΙΨΑΝΕ ΓΙΑ "ΑΙΜΑ" ΕΛΛΗΝΩΝ:Νέα ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ πρόταση ετοιμάζουν Σόιμπλε - ΔΝΤ...

Τίποτα δεν είναι δεδομένο πλέον στη διαπραγμάτευση που εξελίσσεται
σε διάφορα, πολιτικά και τεχνικά, επίπεδα, ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές, αλλά και ανάμεσα στους Θεσμούς, καθώς δεν έχουν όλες οι πλευρές των πιστωτών και εταίρων την ίδια άποψη για το ελληνικό ζήτημα.

Ασφαλείς πληροφορίες, που όσο περνούν οι ώρες επιβεβαιώνονται και εμπλουτίζονται ακόμη περισσότερο, αναφέρουν ότι ενόψει του κρίσιμου αυριανού Eurogroup στη Μάλτα, οι δανειστές ετοιμάζουν να επιδώσουν στην ελληνική μία νέα πρόταση, που θα είναι χειρότερη από την ήδη επιβαρυμένη, αλλά κάπως συμβιβαστική, που είχε προετοιμάσει κυρίως η Κομισιόν. 

Η πρόταση αυτή των Βρυξελλών προέβλεπε ότι ολόκληρη η περικοπή των συντάξεων θα γίνει από την 1/1/2019 και η μείωση του αφορολόγητου από 1/1/2020, εκτός κι αν πέσουν έξω οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2018, κάτι που θα επισπεύσει και την εφαρμογή αυτής της μείωσης κατά ένα χρόνο. Επ' αυτής μάλιστα της πρότασης εμφανιζόταν πρόθυμη σε γενικές γραμμές η Αθήνα να συναινέσει.

Ωστόσο τώρα τα δεδομένα αλλάζουν: Η νέα πρόταση φέρεται να διαμορφώνεται με την παρέμβαση του σκληρού άξονα των δανειστών “Σόιμπλε – ΔΝΤ” και παρά το γεγονός ότι η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ είχε εμφανιστεί από το Μαξίμου ότι διαβεβαίωσε τον Αλέξη Τσίπρα πως εργάζεται γα συμφωνία στο αυριανό Eurogroup. 

Διάφορες πληροφορίες μιλούν για δημοσιονομικά μέτρα εντός του 2018, επαναφέροντας την αρχική άποψη του ΔΝΤ ότι εκείνη τη χρονιά δεν είναι εφικτή η επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5%, εάν δεν υπάρξουν επιπλέον περικοπές. 

Η αξίωση αυτή του ΔΝΤ φάνηκε να αποσύρεται τις τελευταίες εβδομάδες από το τραπέζι, καθώς η ελληνική κυβέρνηση είχε αρνηθεί το κενό αυτό και συμμαχώντας με την Κομισιόν, που εξέφραζε την ίδια με την Αθήνα εκτίμηση, είχε καταφέρει να κλείσει τη συζήτηση για μέτρα την επόμενη χρονιά.

Αυτή την ώρα το τοπίο είναι θολό και ουδείς γνωρίζει εάν πρόκειται όντως για πραγματικές αξιώσεις, που θα διατυπωθούν μέχρι τέλους, ή απλά για διαπραγματευτικούς ελιγμούς ώστε η κυβέρνηση να δεχθεί την εφαρμογή ολόκληρου του πακέτου των 3,6 δις ευρώ από 1/1/2019 (και περικοπή συντάξεων και μείωση αφορολόγητου, συν διάφορα άλλα στα εργασιακά και τα ενεργειακά θέματα).

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η εμπλοκή του οποίου στην τελική ευθεία πριν το Eurogroup, άλλαξε όλο το παιχνίδι και ανατρέπει το αισιόδοξο κλίμα για αύριο, εμφανίζεται “μετρημένος”. 

Δεν αποκλείει μεν ότι θα υπάρξει κάποια στιγμή συμφωνία, αλλά δηλώνει ότι δεν μπορεί να μιλήσει για επίτευξή της αύριο. 

Αναζωπυρώνει δηλαδή τους φόβους περί καθυστερήσεων και μετάθεσης της λύσης του προβλήματος ακόμη και τον Ιούνιο, όπως εδώ και καιρό έχει αφήσει να εννοηθεί!
πηγη
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...