Τρίτη, 11 Απριλίου 2017

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ από ΒΕΡΟΛΙΝΟ:Έρχονται ΕΚΛΟΓΕΣ στην ΕΛΛΑΔΑ...

Ένα άρθρο που θα φέρει πολιτικό σεισμό στην κυβέρνηση
δημοσίευσε το γερμανικό περιοδικό Sipegel, το οποίο αναφέρεται στη συμφωνία της Μάλτας και στις εξελίξεις που έρχονται μετά απ’ αυτό.

Το Γερμανικό περιοδικό ναι μεν επισημαίνει ότι η συμφωνία της Μάλτας άνοιξε το δρόμο για το κλείσιμο της αξιολογήσεως, αλλά, δεδομένου ότι η συμφωνία δεν είναι τελική και οι δανειστές ζητούν όλο και περισσότερα, είναι πολύ πιθανό να οδηγηθεί τελικώς η χώρα σε εκλογές.

Ο Σόιμπλε δεν δέχεται ακόμη να ξεκινήσει η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους, τουλάχιστον όχι πριν φανούν τα πρώτα αποτελέσματα από τα μέτρα, και το Spiegel σημειώνει:
«Για τον Τσίπρα είναι σημαντικό να συμφωνηθούν τώρα οι προϋποθέσεις για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Εσωπολιτικά θα ήταν μια σημαντική νίκη για την δοκιμαζόμενη πολιτικά κυβέρνησή του. 

Πέραν τούτου η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει επιτέλους μέρος του προγράμματος αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ. […] στο θέμα αυτό το ΔΝΤ είναι στο πλευρό της Ελλάδας. 

Θεωρεί μη ρεαλιστικά τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για μεγάλο διάστημα και αναγκαία την ελάφρυνση του χρέους. 

Ο Σόιμπλε δεν θέλει μεν να ακούει γι’ αυτό, βρίσκεται όμως σε μεγάλο δίλημμα: έχει δεσμευτεί απέναντι στο κόμμα του ότι περαιτέρω βοήθεια προς την Ελλάδα θα υπάρξει μόνον με τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Στην ιδανική περίπτωση η Ελλάδα και το υπόλοιπο της ευρωζώνης θα βρουν μια λύση η οποία θα μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη Γερμανία, χωρίς όμως να αποτρέπει μια πραγματική ελάφρυνση για την Ελλάδα. Κανείς δεν γνωρίζει εάν και πότε θα βρεθεί η μαγική αυτή φόρμουλα».


Την ίδια στιγμή το περιοδικό τονίζει ότι οι περικοπές που έχουν γίνει στην Ελλάδα δεν έχουν αποφέρει κανένα αποτέλεσμα, και στην Ελλάδα η ανεργία βρίσκεται στο 25% όταν στην Ευρώπη είναι περίπου στο 8%.

Το περιοδικό καταλήγει λέγοντας «ότι είναι ασαφές εάν και ποιος θα υλοποιήσει τελικά τα νέα μέτρα. 

Για την εκλογική χρονιά του 2019 ο Τσίπρας ήθελε να αποφύγει περικοπές συντάξεων. Δεδομένου ότι έπρεπε εντέλει να συναινέσει σε αυτές, γίνεται πιο πιθανό να καλέσει ο πρωθυπουργός τους πολίτες νωρίτερα στις κάλπες. 

Οι πρόωρες εκλογές όμως θα ενίσχυαν ακόμη περισσότερο την πολιτική αβεβαιότητα στη χώρα.

Ακόμη κι αν η συντηρητική και φιλική προς τις μεταρρυθμίσεις ΝΔ αποσπάσει μια σαφή πλειοψηφία, τα πράγματα θα μπορούσαν να δυσκολέψουν. Διότι οι συντηρητικοί δεν θέλουν να συναινέσουν στις νέες περικοπές. 

Για την περίπτωση που αναλάβουν την εξουσία έχουν ήδη προαναγγείλει ότι θα επαναδιαπραγματευτούν την πρόσφατη συμφωνία με το Eurogroup».
πηγη
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...