Παρασκευή, 7 Απριλίου 2017

ΕΚΤΑΚΤΟ ΤΩΡΑ:Πολεμική ανακοίνωση της Τουρκίας απειλεί την Κύπρο με πόλεμο!

Πολεμική ανακοίνωση με την οποία απειλεί και διατάζει
την Κύπρο να σταματήσει τις μονομερείς συμφωνίες με πολυεθνικές εταιρείες για εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Όλα δείχνουν ότι πάμε για πολεμικές εξελίξεις και πολύ σύντομα…

Όπως αναφέρουν οι Τούρκοι, «Δεν θα επιτρέψουμε σε καμία από τις ξένες εταιρείες ποτέ, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, τη διεξαγωγή παράνομων δραστηριοτήτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις περιοχές της θαλάσσιας δικαιοδοσίας μας», ενώ απευθυνόμενοι στην κυπριακή κυβέρνηση τονίζουν ότι
«η Τουρκία θα συνεχίσει να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της στην υφαλοκρηπίδα της, καθώς και τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ:
« Η ελληνοκυπριακή κυβέρνηση, απαξιώνοντας πλήρως τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, υπέγραψε συμβάσεις αξιοποίησης και εκμετάλλευσης με κάποιες πολυεθνικές εταιρείες υδρογονανθράκων στις 5 και 6 Απριλίου. 

Είναι μία ανησυχητική εξέλιξη καθώς είναι απαράδεκτο η Ελληνοκυπριακή πλευρά να επιμένει να ενεργεί ως μοναδικός ιδιοκτήτης της νήσου και συνεχίζει τις μονομερείς ενέργειες, ειδικότερα σε μία περίοδο κατά την οποία θα έπρεπε να επιδεικνύουν ισχυρή πολιτική βούληση, για τη δημιουργία μίας νέας σχέσης συνεργασίας με την Τουρκοκυπριακή πλευρά.

Συμφωνούμε απολύτως με χθεσινές δηλώσεις για το θέμα από την πλευρά του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκικής Δημοκρατίας στη Βόρεια Κύπρο, και μοιραζόμαστε τις δικαιολογημένες ανησυχίες και τις ενστάσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς.

Έχουμε και κατά το παρελθόν εκφράσει σημαντικές ενστάσεις αναφορικά με την προβληματική φύση των ενεργειών και των δράσεων στον τομέα της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων σε θαλάσσιες περιοχές στις οποίες η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει δικαιώματα.

Επιπλέον, ένα σημαντικό τμήμα ενός από τους σχετικούς τομείς, δηλαδή το μπλοκ 6, εμπίπτει στην υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας. Δεν θα επιτρέψουμε σε καμία από τις ξένες εταιρείες ποτέ, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, τη διεξαγωγή παράνομων δραστηριοτήτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις περιοχές της θαλάσσιας δικαιοδοσίας μας.

Τονίζουμε με έμφαση ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της στην υφαλοκρηπίδα της, καθώς και τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου».
πηγη 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...