Σάββατο, 29 Απριλίου 2017

ΕΣΚΑΣΕ ΤΩΡΑ:ΒΟΜΒΑ ΑΠΟ ΜΑΞΙΜΟΥ...

«Βρισκόμαστε στον τελευταίο γύρου των μαραθωνίου, που ονομάζεται δεύτερη αξιολόγηση», τόνισε πρωτοκλασάτο στέλεχος του υπουργείου
Οικονομικών που μετέχει στις διαπραγματεύσεις, συμπληρώνοντας:
«Όλοι μέσα στη αίθουσα του Hilton ακούσαμε το καμπανάκι της τελευταίας στροφής. Τελειώνουμε»!

Και έχει δίκιο. Η εντολή από το Μαξίμου, αλλά και από τον υπουργό Οικονομικών, ήταν συγκεκριμένη και σαφής: 
Οποιαδήποτε καθυστέρηση, από εδώ και πέρα, θα είναι σε βάρος της ανάπτυξης. Η τεχνική συμφωνία (SLA) πρέπει να κλείσει άμεσα, το ίδιο, ευελπιστούν, και οι συζητήσεις για το χρέος, ανάμεσα σε ΔΝΤ και Βερολίνο, που, όμως, είναι ιδιαίτερα δύσκολες και επίπονες. 

«Ίσως χρειαστεί λίγο περισσότερος χρόνος, μετά το Eurogroup της 22ας Μαΐου, για να ολοκληρωθεί και η συμφωνία για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος», μας επεσήμανε ο συνομιλητής μας.

Η κυβέρνηση χρειάζεται και τις δύο συμφωνίες προκειμένου να προχωρήσει η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης -το γνωστό QE. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) συνεδριάζει στις αρχές Ιουνίου και άρα για να υπάρξουν πιθανότητες ένταξης θα πρέπει ο μαραθώνιος να μετατραπεί σε σπριντ για να προλάβει η κυβέρνηση το QE. Όλα, όμως, εξαρτώνται από την απόφαση του Ταμείου. 

Αν έχει αποφασίσει να μείνει, τουλάχιστον έως το τέλος του ελληνικού προγράμματος, τότε θα πρέπει, μετά το Eurogroup, να τρέξει η συζήτηση για το χρέος. Αναλυτές εκτιμούν, και αυτό είναι σε γνώση του Μαξίμου, ότι το ΔΝΤ ναι μεν θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει τα μέγιστα για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ωστόσο ποτέ δεν θα δυναμιτίσει το προεκλογικό κλίμα ή θα δημιουργήσει κλίμα έντασης εναντίον της Α. Μέρκελ.

Το ορόσημο του καλοκαιριού
Άρα, τόνιζαν, από την κυβέρνηση, ό,τι είναι να συμβεί με το χρέος πρέπει να γίνει άμεσα, έως τις αρχές / μέσα Ιουνίου -"μετά το ελληνικό ζήτημα θα αποσυρθεί από την επικαιρότητα λόγω εκλογών στη Γερμανία", ήταν το συμπέρασμα στελέχους του υπουργείου Οικονομικών. 
πηγη
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...