Παρασκευή, 26 Μαΐου 2017

ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ:Σκηνικό κατάρρευσης στην Κύπρο - Έκτακτη τηλεφωνική επικοινωνία Αναστασιάδη-Τσίπρα!

Από σήμερα το πρωί διαμορφώνεται ένα νέο σκηνικό αδιεξόδου
στις συνομιλίες επίλυσης του Κυπριακού, μετά από την απόρριψη εκ μέρους του κατοχικού ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί της συμβιβαστικής πρότασης Αναστασιάδη προκειμένου να διεξαχθεί νέα Σύνοδος στην Γενεύη, ενώ ο την ίδια ώρα ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, παραδεχόταν την αποτυχία των προσπαθειών του και τον συνεπακόλουθο τερματισμό τους.

O κ. Έιντε αναφέρει σε ανακοίνωσή του πως δυστυχώς, παρά τις σοβαρές προσπάθειες να γεφυρωθούν οι διαφορές για να υπάρξει μια νέα Γενεύη, οι πλευρές δεν μπόρεσαν να βρουν κοινό έδαφος, χωρίς την προοπτική για κοινό έδαφος, δεν υπάρχει καμία βάση για συνέχιση της διαδικασίας του πήγαινε-έλα. Σήμερα το πρωί ενημέρωσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κ. Ακιντζί και τους Πρεσβευτές των 5 μονίμων χωρών-μελών  του Σ.Α. του ΟΗΕ, ενώ θα ενημερώσει τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, ζητώντας εκ παραλλήλου την συμβουλή του για καθορισμό της περαιτέρω πορείας στο Κυπριακό.

Κατόπιν των παραπάνω εξελίξεων ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ενώπιον του νέου αδιεξόδου στις συνομιλίες του Κυπριακού και την παραδοχή του Ειδικού Συμβούλου του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Έιντε περί αποτυχίας των προσπαθειών του επικοινώνησε εκτάκτως με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.


Την ώρα που η θέση της Λευκωσίας είναι πλέον αμετακίνητη, κατόπιν και του διαγγέλματος του Προέδρου Αναστασιάδη, ότι η συμβιβαστική πρόταση που έχει υποβάλλει προς τα Η.Ε. και την τ/κ είναι η μόνη βάση προκειμένου να υπάρξει άρση του διαφαινόμενου αδιεξόδου στο Κυπριακό, σήμερα, ύστερα από αρκετές αμφιταλαντεύσεις ήρθε το οριστικό και αμετάκλητο "ΟΧΙ" από τα κατεχόμενα και τον Μουσταφά Ακιντζί.

Το ρεπορτάζ της Ραλλής Παπαγεωργίου αναφέρεται σε μια "περίεργα" διατυπωμένη δήλωση, η οποία όμως εκλαμβάνεται από την ε/κ πλευρά ως αρνητική εξέλιξη, σύμφωνα και με δήλωση του Κ.Ε., Νίκου Χριστοδουλίδη. 

"Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε προϋποθέσεις, ενώ η προσπάθεια του κ. Έιντε σε αυτό το σημείο της διαδικασίας δεν φέρει αποτελέσματα λόγω της στάσης του κ. Αναστασιάδη." 

Σήμερα ξεκάθαρα ο κατοχικός ηγέτης απερίφραστα και ξεκάθαρα απορρίπτει την πρόταση Αναστασιάδη ως έχει, ενώ εξηγεί ότι υφίσταται εμμονή της ε/κ πλευράς στην πρόταση Αναστασιάδη. 
"Κρίμα που ο Ε/κ ηγέτης συνεχίζει την συμπεριφορά του που είναι εκτός των όσων προβλέπονται από τα μέχρι σήμερα συμφωνηθέντα, καθώς ακυρώνει την Αρχή που περιλαμβάνεται στο Κοινό Ανακοινωθέν του Φλεβάρη του 2014 πως όλα τα θέματα συζητούνται αλληλένδετα μεταξύ τους και θέλει κατά προτεραιότητα να κλείσει το κεφάλαιο Ασφάλειας/Εγγυήσεων, μετά να βγουν από το κουτί οι κλειδωμένοι χάρτες για να κλείεσει το Εδαφικό, και μετά να πάει στα υπόλοιπα κεφάλαια". 

Δεν είναι αποδεκτή αυτή η διαπραγματευτική νοοτροπία, ανέφερε ο κ. Ακιντζί, κάνοντας αναφορά και στην ανακοίνωση της 12/1/2017 με την οποία επίσης έρχεται σε αντίφαση η πρόταση Αναστασιάδη. 

Δεν θέτουμε ούτε προϋποθέσεις, ούτε προτάσσουμε κάτι, απάντησε χαρακτηριστικά ο Κ.Ε., Νίκος Χριστοδουλίδης, είναι όσα λαμβάνουμε υπόψιν μας μετά από 26 μήνες διαπραγματεύσεων.
πηγη
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...