Δευτέρα, 10 Ιουλίου 2017

ΕΚΤΑΚΤΟ - ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ:Ευθείες απειλές πολέμου από Ρ.Τ.Ερντογάν - Μ.Γιλντιρίμ

Στο κόκκινο η ένταση στην κυπριακή ΑΟΖ καθώς με δύο NAVTEX
που εξέδωσε το μεσημέρι η Λευκωσία δίνεται και το τελευταίο τυπικό πράσινο φως για την έναρξη της γεώτρησης στο Οικόπεδο 11 στο κοίτασμα Ονησίφορος καθώς το πλωτό γεωτρύπανο WEST CAPELLA πλέει ήδη νότια της Κρήτης με ισραηλινή κάλυψη.

Αναμένεται να φθάσει στο σημείο της γεώτρησης τα ξημερώματα της Τέταρτης.

Σύμφωνα με την NAVTEX 258/17, οι κυπριακές αρχές αναγγέλλουν την έναρξη ερευνητικών δραστηριοτήτων για διάστημα 3 μηνών στην περίμετρο 5 ν.μ. από το σημείο 33 13.272N 031 59.684 E όπου και θα τρυπήσει το WEST CAPELLA αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία πρόσδεσης και σταθεροποίησής του. 

Σύμφωνα με τη NAVTEX, για λόγους ασφαλείας καλούνται όλα τα πλοία να αποφύγουν να εισέλθουν στην αναφερθείσα περιοχή.

Ταυτόχρονα εκδόθηκε και η NAVTEX 257/17, με την οποία ανακοινώνεται ότι στο σημείο 33 13.272 N 031 59.684 E θα πραγματοποιηθεί γεώτρηση από το πλοίο WEST CAPELLA από τις 12 Ιουλίου και κηρύσσεται Ζώνη Ασφάλειας 500 μέτρων περιμετρικά από το σημείο που θα «δέσει» το WEST CAPELLA. 

Επισημαίνεται επίσης ότι απαγορεύεται η είσοδος στην συγκεκριμένη περιοχή για οποιοδήποτε λόγο!

Τα βλέμματα πλέον είναι στραμμένα στην Άγκυρα η οποία και σήμερα κορύφωσε τις απειλές εναντίον της Κύπρου και των πετρελαϊκών εταιριών που έχουν εμπλακεί στην Κυπριακή ΑΟΖ. 

Η Άγκυρα έχει απειλήσει ότι θα λάβει μέτρα ώστε να «προστατεύσει τα δικά της συμφέροντα και εκείνα των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο», πάρα το γεγονός φυσικά ότι το Οικόπεδο 11 βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της Κυπριακής ΑΟΖ, εκεί που ούτε η Τουρκία μπορεί να έχει βλέψεις, ούτε φυσικά νομιμοποιείται το ψευδοκράτος να αμφισβητεί την κυριαρχία και την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Είναι αδύνατο να εκτιμήσουμε το γεγονός ότι ορισμένες ενεργειακές εταιρείες γίνονται μέρος των ανεύθυνων μέτρων των Ελληνοκυπρίων. Θα ήθελα να τους υπενθυμίσω ότι με αυτό τον τρόπο μπορεί να χάσουν ένα πολύτιμο φίλο όπως η Τουρκία», τόνισε ο Erdogan, χωρίς ωστόσο να κατονομάσει τις εταιρείες αυτές, σύμφωνα με το Reuters.

Οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου έγιναν στο πλαίσιο ενεργειακού συνεδρίου στην Κωνσταντινούπολη από το βήμα του οποίου είχε επιτεθεί κατά της Κύπρου και ο Τούρκος πρωθυπουργός Binali Yildirim.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός τόνισε, από την πλευρά του, πως τα αποθέματα υδρογονανθράκων στα ανοικτά της Κύπρου ανήκουν και στους Τουρκοκύπριους, καλώντας τη Λευκωσία να αποφύγει μονομερείς ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο και προειδοποιώντας πως η Τουρκία θα προστατεύσει τα δικαιώματά της και εκείνα των Τουρκοκυπρίων.

Η εξέδρα έχει ως δηλωμένο προορισμό το Λιμάνι Λεμεσού, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ, θα πάει απευθείας στο σημείο της γεώτρησης, μερικά χιλιόμετρα από το κοίτασμα Zor της Αιγύπτου.

Πριν από την άφιξη της εξέδρας, η Κυπριακή Δημοκρατία θα εκδώσει νέα ΝAVTEX, την τρίτη στη σειρά, με την οποία θα κηρύσσεται και η ζώνη ασφαλείας γύρω από την εξέδρα.

ΠΗΓΗ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...