Πέμπτη, 20 Ιουλίου 2017

ΚΑΤΑΙΓΙΣΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ:Ολα ανοιχτά από εκλογές μέχρι…πόλεμο!

Με μια κίνηση υψηλού ρίσκου η Ελλάδα κατέθεσε αίτημα και έγινε δεκτή στην Αναπτυξιακή Τράπεζα που μέτοχοι είναι οι χώρες των BRICS! 


Το γεγονός αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο καθώς μέσα σε 48 ώρες το θέμα δείχνει να έχει …λήξει πριν καν αρχίσει. 

Όλα ήταν προαποφασισμένα και σε συντονισμό με τη Μόσχα. 

Υπενθυμίζουμε ότι η Ελλάδα έγινε πρόσφατα μέλος και της Ασιατικής Τράπεζας Επενδύσεων (AIIB). 

Πρόκειται για προσωπικές επιλογές του ΥΠΕΞ, Ν.Κοτζιά.

Το άνοιγμα προς Ρωσία και Κίνα έχει γίνει και μένει να δούμε πως θα αντιδράσει η Γερμανία. Όλα είναι ανοιχτά μέχρι και εκλογές αν το Βερολίνο εναντιωθεί στην κίνηση αυτή και ζητήσει «νέο αίμα με νέα μέτρα»!

Ερωτηματικό αποτελεί και η αντίδραση της Ουάσιγκτον;;;

Φαίνεται καταρχήν ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να κερδίσει από το καλό κλίμα μεταξύ Ν.Τραμπ - Β.Πούτιν αλλά τα «γεράκια» στις ΗΠΑ έχουν αντίθετη άποψη και ο 6ος Στόλος περιπολεί στην Κυπριακή ΑΟΖ... 

Ολα είναι ανοιχτά. Ειδικά αν οι ΗΠΑ αποχωρήσουν από εκεί. 

Ενα θερμό επεισόδιο και 50-50 μοιρασιά με Τουρκία είναι πιθανό.

Η συμμετοχή της Ελλάδας σε διεθνείς χρηματοδοτικούς θεσμούς όπως η Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων και Υποδομών (AIIB) και η Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα (New Development Bank), στην οποία μέτοχοι είναι οι χώρες των BRICS είχε εξετασθεί στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) το οποίο είχε συνεδριάσει υπό τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη.

Στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα μπορεί να επωφεληθεί σημαντικά από τη χρηματοδότηση των υποδομών του «Δρόμου του Μεταξιού», μία από τις βασικές δράσεις της ΑΙΙΒ, αποτελώντας κέντρο βαρύνουσας σημασίας για τη διασύνδεση Ασιατικής και Ευρωπαϊκής ηπείρου 

Στην Κίνα γίνονται (σοβαρές) συζητήσεις για τον υδάτινο δίαυλο που θα συνδέει τη Μεσόγειο Θάλασσα, μέσω του Αξιού ποταμού στη Θεσσαλονίκη, με τον Δούναβη και το υφιστάμενο ποτάμιο δίκτυο μεταφορών στην Ευρώπη και τη Μαύρη Θάλασσα αποκαλύπτει η «Καθημερινή».

Το εγχείρημα είναι τεράστιο –φαραωνικό για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, το χαρακτηρίζουν πολλοί–, αλλά, όταν αυτό πρόκειται να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα ενός οικονομικού γίγαντα, όπως η Κίνα, τότε μόνο άπιαστο όνειρο δεν πρέπει να θεωρηθεί!

Υπενθυμίζεται ότι το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π.) είχε αποφασίσει, στις 21 Ιουλίου 2016, τη συμμετοχή της Ελλάδας στο μετοχικό κεφάλαιο της Ασιατικής Τράπεζας Επενδύσεων και Υποδομών στο πλαίσιο της στρατηγικής της κυβέρνησης για την ανάπτυξη συνεργασιών με διεθνείς συλλογικούς επενδυτικούς θεσμούς και με στόχο την εξασφάλιση χρηματοδότησης σε επενδυτικά σχέδια υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Τώρα και αφού η χώρα εξαιτίας της πολιτικής των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ κατάφερε να φορτωθεί ακόμη δύο μνημόνια μπήκε στην Αναπτυξιακή Τράπεζα των BRICS...

Το θέμα αυτό είχε εξετασθεί το καλοκαίρι του 2015 προκειμένου να αποφύγει η κυβέρνηση να υπογράψει το 3ο μνημόνιο που τελικά της επέβαλε το Βερολίνο.

Σχέδιο της κυβέρνησης επί Γιάνη Βαρουφάκη ήταν να αναζητήσει από την τράπεζα των BRICS ένα αρχικό δάνειο της τάξεως των 10 δισ. ευρώ προκειμένου να καλύψει τις πρώτες της χρηματοδοτικές ανάγκες έτσι ώστε να μην εκβιαστεί να υπογράψει ένα ακόμη πιο σκληρό μνημόνιο.

Επρόκειτο για έναν στόχο ανάλογο αυτού με το δημοψήφισμα! 

Αντί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να αντισταθεί στο μνημόνιο που της σέρβιρε το Βερολίνο μετέτρεψε το «όχι» του δημοψηφίσματος σε «ναι» και το κατάπιε. 

Έτσι και με την χρηματοδότηση από την τράπεζα των BRICS. 

Κατάφερε να κάνει την Ρωσία και την Κίνα να αμφισβητήσουν τις προθέσεις της και τελικώς να κάνουν πίσω όσον αφορά στην δανειοδότηση της Ελλάδας.

Η ιδέα αυτή θέτει εκ νέου το ερώτημα για την Ελλάδα:Με τους BRICS ή με τη Δύση;


ΠΗΓΗ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...