Παρασκευή, 21 Ιουλίου 2017

Στον ρυθμό των Ρίχτερ η Ελλάδα:O φόβος των σεισμολόγων – «Χορεύει» και η Κρήτη!

Χορεύει στον ρυθμό των Ρίχτερ η Ελλάδα...

Ισχυρός σεισμός σημειώθηκε λίγο μετά τις 13:30 το μεσημέρι και στην περιοχή της Κρήτης. Το επίκεντρο του σεισμού σύμφωνα με την προκαταρκτική λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών ήταν 37 χιλιόμετρα δυτικά της Ιεράπετρας στο νομό Λασιθίου και η ένταση του 4,3 βαθμοί της κλίμακας ρίχτερ.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο σεισμός έγινε αισθητός στο Ηράκλειο και το Ρέθυμνο, ενώ προς το παρόν δεν έχουν αναφερθεί ζημιές ή τραυματισμοί.

Κόβουν την ανάσα οι εικόνες που κατέγραψε ένα drone από την Κω που δοκιμάζεται μετά από τον φονικό σεισμό των 6, 6 Ρίχτερ.

Όπως φαίνεται στο βίντεο τοίχοι έχουν καταρρεύσει, ενώ σοβαρές ζημιές έχει υποστεί η εκκλησία του Αγίου Νικολάου και το τζαμί στην παλιά πόλη.


Ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης μίλησε την Παρασκευή στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha για την εξέλιξη του φαινομένου.

«Μέχρι στιγμής έχουμε καταγράψει περίπου 250 μετασεισμούς, οι 100 από αυτούς είναι μεγαλύτεροι των 3 Ρίχτερ», ανέφερε ο γνωστός σεισμολόγος και συνέχισε, «ενεργοποιήθηκε το ρήγμα που ξεκινά από την Αλικαρνασσό και φτάνει ανατολικά της Κω. Υπάρχει και νότια του νησιού ρήγμα που έχει δώσει γεγονότα της τάξης του 6,8 Ρίχτερ. Δεν έχουμε εικόνα ότι έχει ενεργοποιηθεί αυτό το ρήγμα και εύχομαι να μην ενεργοποιηθεί».

Στη συνέχεια ο κ. Τσελέντης μίλησε για την εκτίμηση του λέγοντας πως «λαμβάνοντας υπόψη το μεγάλο μέγεθος του 6,6 έχει εξαντλήσει από ότι φαίνεται το δυναμικό του ρήγματος που ενεργοποιήθηκε, αλλά και της μεγάλης μετασεισμικής δραστηριότητας με κάνει να πιστεύω πως ήταν ο κύριος σεισμός». Όμως έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου καθώς «εδώ υπάρχει ένα “αλλά”. Τις επόμενες ημέρες πρέπει να περιμένουμε πολύ ισχυρούς μετασεισμούς. Το μέγεθος των οποίων μπορεί να φτάσει και το 6»!

Έπειτα ο γνωστός σεισμολόγος αναφέρθηκε και στις ζημιές που υπέστησαν τα κτίρια στο νησί:

«Η Κως άντεξε και άντεξε πολύ καλά. Και αυτό οφείλεται στους πολύ καλούς μηχανικούς που έχουμε. Εκεί που δυστυχώς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα είναι με τα παλιά κτίσματα. Θα ήθελα να ρωτήσω, ποιος έδωσε αυτή την άδεια σε αυτό το μπαρ ερείπιο να μπουν άνθρωποι εκεί μέσα και να διασκεδάζουν; Να ελεγχθούν οι Δήμοι για τις άδειες που δίνουν».

Προς τα πάνω αναθεώρησε το μέγεθος του σεισμού στην Κω το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών μετρώντας το στους 6,6 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ. 

Από τα ξημερώματα που σημειώθηκε ο μεγάλος σεισμός έχουν καταγραφεί συνολικά περισσότεροι από 200 μετασεισμοί στην Κω, από τους οποίους 15 είναι μεγαλύτεροι από 4 Ρίχτερ, σύμφωνα με ανακοίνωση του διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκη Τσελέντη.

Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Τσελέντη, υπήρξε και τσουνάμι, με ύψωση της θάλασσας κατά περίπου 60 εκατοστά, την ώρα του σεισμού!


Το ρήγμα που προκάλεσε τον ισχυρό σεισμό στην Κω είναι συνέχεια γνωστού ρήγματος στα παράλια της Μικράς Ασίας το οποίο συνδέεται με καταστροφικό χτύπημα του Εγκέλαδου το 1493 αλλά και με άλλους ιστορικούς σεισμούς, ανακοίνωσαν ερευνητές του ΑΠΘ.
ΠΗΓΗ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...