Παρασκευή, 14 Ιουλίου 2017

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ:Τουρκικά πλοία ζυγώνουν το «West Capella» - Το USS George H.W. Bush έτοιμο να χτυπήσει…

Πληροφορίες αναφέρουν πώς οι Τούρκοι κινούνται
εντός της «κίτρινης» και της «πορτοκαλί» ζώνης, αλλά όχι της «κόκκινης»...
 
Πράξη όχι τυχαία...

Γιατί σ’ εκείνο το σημείο μπορεί η παρουσία της να είναι ενοχλητική αλλά σε καμιά περίπτωση δεν θεωρείται παράνομη και κανείς δεν μπορεί να την καταδικάσει γι’ αυτό.

Οι περιοχές που έχουν δεσμεύσει οι Τούρκοι για στρατιωτικές ασκήσεις βρίσκονται σε απόσταση 30 ναυτικών μιλίων από την πλατφόρμα της «Total»

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν ότι ανέπτυξαν τις φρεγάτες και το υποβρύχιο στην ανατολική Μεσόγειο για να «εγγυηθούν την ασφάλεια της μεταφοράς πετρελαίου», ενώ άλλη μια φρεγάτα εστάλη για να επιτηρήσει το πλωτό γεωτρύπανο στα ανοικτά των κυπριακών ακτών.

Ταυτόχρονα, στην περιοχή της Κύπρου και στην πλευρά των κατεχομένων επιστρέφει το ερευνητικό σκάφος Barbaros χωρίς να υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες για τις εδώ κινήσεις του.

Στο ίδιο σημείο έφτασε και το πλοίο-φύλακας –το υπό βρετανική σημαία TROMS HERA– που θα βρίσκεται για λόγους ασφαλείας δίπλα στο West Capella καθ’ όλη τη διάρκεια της γεώτρησης.

Κοντά στο σημείο που σταθεροποιείται το πλωτό γεωτρύπανο West Capella βρέθηκε το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS George H.W. Bush πλησιάζοντας μέχρι και τα 10 ν.μ.

Μέχρι το μεσημέρι, το αεροπλανοφόρο έπλεε βορειοδυτικά του γεωτρύπανου και αργότερα βορειοδυτικά, εντός του FIR Λευκωσίας και της Κυπριακής ΑΟΖ, πάντα σε σχετικά κοντινή απόσταση από το γεωτρύπανο, με τις πτητικές επιχειρήσεις να συνεχίζονται αδιάκοπα.

Μετά τις δοκιμαστικές πτήσεις, έχουν καθιερωθεί όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για τις καθημερινές πτήσεις των δύο ελικοπτέρων στο δρομολόγιο αεροδρόμιο – γεωτρύπανο, στο οποίο μάλιστα έχουν δοθεί και αριθμοί δρομολογίων, όπως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις – «036» για τις πτήσεις προς το West Capella και «037» για τις πτήσεις με αντίστροφη φορά.
 
Κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας περιπολούν τουλάχιστον δύο ελληνικά υποβρύχια, ενώ την εναέρια ζώνη ελέγχει κυρίως το αμερικανικό αεροπλανοφόρο με τα σύγχρονα συστήματα που έχει και τη δυνατότητα να απογειώσει ανά πάσα στιγμή μαχητικά αεροσκάφη για αναγνώριση και αναχαίτιση «εχθρικού» ίχνους.Ποια είναι η «κόκκινη» ζώνη που αν παραβιάσει μπορεί να φύγει πύραυλος κατά του στόχου; 

Είναι αυτή που έχει δεσμεύσει με NAVTEX και NOTAM του ΚΣΕΔ. 
Μιλάμε για μία περιοχή 500 μέτρα, 5 ναυτικά μίλια και 3.000 πόδια ύψος γύρω από το σημείο στο οποίο βρίσκεται το «West Capella», στην οποία απαγορεύεται η είσοδος σε οποιαδήποτε πλωτά και εναέρια μέσα τα οποία δεν είναι εξουσιοδοτημένα από την Κύπρο.Σε περίπτωση παραβίασης αυτή της απαγορευμένης «κόκκινης» ζώνης από μη εξουσιοδοτημένο μέσο, υπάρχει πλοίο υποστήριξης που μπαίνει στην πορεία του για να το εκτρέψει. 

Αυτό είναι το πρώτο βήμα. Αμέσως μετά ακολουθούν τα πιο δραστικά μέτρα...

Η «πορτοκαλί ζώνη» είναι στα 10 ναυτικά μίλια, όπου επιτρέπεται η διακίνηση άλλων πλοίων τα οποία ενημερώνονται ότι βρίσκονται κοντά σε χώρο όπου υπάρχει πλατφόρμα διεξαγωγής υποθαλάσσιων ερευνών. 

Η «κίτρινη ζώνη» είναι στα 15 ναυτικά μίλια από το σημείο απ’ όπου γίνεται η πρώτη ενημέρωση προς τα διερχόμενα πλοία.

Αν χρειαστεί να υπάρξει επέμβαση τότε αναλαμβάνει η διεθνής δύναμης που βρίσκεται στην κυπριακή ΑΟΖ και μιλάμε αφενός για την ελληνική φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς», τις δύο γαλλικές φρεγάτες και το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «George Bush».

ΠΗΓΗ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...