Σάββατο, 5 Αυγούστου 2017

ΤΡΟΜΟΣ στο ΠΙΑΤΟ:Ο πρώτος μεταλλαγμένος σολομός έφτασε στο τραπέζι...

Ο πρώτος γενετικά τροποποιημένος σολομός είναι γεγονός...!

Είναι η πρώτη φορά που ένα μεταλλαγμένο ζώο διατίθεται προς λιανική πώληση.

Η αμερικανική εταιρεία ''AquaBounty Technologies'' που ανέπτυξε το σολομό και τον παράγει πλέον μαζικά, ανακοίνωσε ότι πούλησε τους πρώτους 4,5 τόνους στην αγορά του Καναδά!!!

Ο αγοραστής του προϊόντος δεν έγινε γνωστός (μάλλον δεν ήθελε), ενώ η τιμή κινήθηκε στα επίπεδα της αγοράς, γύρω στα πεντέμισι δολάρια το μισό κιλό.

Η εταιρεία της Μασαχουσέτης χρειάσθηκε πάνω από 25 χρόνια για να αναπτύξει, να εξασφαλίσει την αναγκαία άδεια και τελικά -μετά από σαράντα κύματα και πολλές αντιδράσεις- να πουλήσει τον μεταλλαγμένο σολομό σε πελάτες...!


Ο σολομός της Aquabounty έχει διπλάσιο μέγεθος από τον ελεύθερο σολομό του Ατλαντικού καθώς η γενετική τροποποίηση έγινε ώστε να κερδίζει μέγεθος στο μισό χρόνο, από τον κανονικό σολομό.

Εκτρέφεται στον Παναμά ενώ σύντομα θα ξεκινήσει παραγωγή και σε καναδικό νησί, ενώ περιμένει η εταιρεία να δει αν θα λάβει άδεια για να κάνει το ίδιο και στις ΗΠΑ.

Η αρμόδια εποπτική Αρχή των ΗΠΑ (FDA) έδωσε την άδεια κυκλοφορίας στην αγορά το Νοέμβριο 2015 και οι καναδικές Αρχές έξι μήνες αργότερα. 

Καμία από τις δύο χώρες, σύμφωνα με το «Nature», δεν απαιτεί ο μεταλλαγμένος σολομός να φέρει σήμανση ότι είναι γενετικά τροποποιημένος, συνεπώς ο καταναλωτής δεν μπορεί να το ξέρει - κάτι που έχει εξοργίσει ακτιβιστές και πολιτικούς ιδίως στις ΗΠΑ, οι οποίοι απαιτούν να γνωρίζει ο καταναλωτής τι τρώει...
voicenews.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...