Κυριακή, 6 Αυγούστου 2017

ΚΟΛΑΣΗ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ:Κηρύχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης

Μια ακόμη δύσκολη νύχτα στα Κύθηρα καθώς μαίνεται ανεξέλεγκτη
η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε από το πρωί της Παρασκευής. Το νησί κηρύχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ενώ αντιμετωπίζει προβλήματα ηλεκτροδότησης και τροφοδοσίας. 

Εχουν εκκενωθεί οικισμοί καθώς απειλούνται σπίτια...

Οι ισχυροί άνεμοι προκαλούν διαρκείς αναζοπυρώσεις και η πυροβεστική μιλά για «δύσκολη» φωτιά...

Η μαινόμενη πυρκαγιά, έφθασε στο χωριό Φράτσια. Δόθηκε εντολή για εκκένωση του χωριού, καθώς η φωτιά πλησιάζει επικίνδυνα τα σπίτια. Στο άλλο μέτωπο απειλούνται οι οικισμοί Πιτσινιάνικα, Καλοκαιρινές και η δίοδος προς Καρβουνάδες.

Νωρίτερα, εκκενώθηκαν ο Μυλοποτάμος και οι Αραίοι.

Τα εναέρια μέσα αποχώρησαν καθώς έπεσε η νύχτα και επιχειρούν μόνο επίγεια μέσα.Στην επιχείρηση για την κατάσβεσή της συμμετέχουν 64 πυροσβέστες με 25 οχήματα, 57 άτομα πεζοπόρο, βυτιοφόρα οχήματα (ΟΤΑ και ιδιωτικά) και χωματουργικά μηχανήματα.

Οι επίγειες δυνάμεις ενισχύονται με 11 άτομα πεζοπόρο τμήμα από την 1η ΕΜΑΚ, 15 άτομα πεζοπόρο τμήμα από τη Δυτική Μακεδονία και 20 πυροσβέστες με 5 οχήματα από την Ήπειρο και τη Θεσσαλία.

Αντιπαράθεση για τα εναέρια

Ο δήμαρχος Κυθήρων Ευστράτιος Χαρχαλάκης κατήγγειλε ότι τα εναέρια μέσα τα οποία το πρωί του Σαββάτου αποχώρησαν επειδή η πυρκαγιά βρισκόταν σε ύφεση, άργησαν να επιστρέψουν με αποτέλεσμα να είναι αργά καθώς η φωτιά είχε αναζωπυρωθεί ανεξέλεγκτα.

«Θεωρώ ότι ένα από αυτά έπρεπε να μείνει στο αεροδρόμιο των Κυθήρων και να μην φύγει»,
Απαντώντας η εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Σταυρούλα Μαλλίρη είπε πως όντως υπήρξε χρονοτριβή αλλά αυτό συνέβη γιατί τα πυροσβεστικά αεροσκάφη δεν μπορούν να σταθμεύουν οπουδήποτε.

«Τα εναέρια μέσα δεν είναι δυνατόν να παραμένουν στο αεροδρόμιο των Κυθήρων, όπως δήλωσε ο δήμαρχος του νησιού. Ο ανεφοδιασμός των αεροσκαφών δεν μπορεί να γίνει οπουδήποτε, αλλά σε διάφορα αεροδρόμια, ανάλογα με τον τύπο τους» δήλωσε στο ΑΠΕ.Ο Γιάννης Καπάκης, γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από το κέντρο επιχειρήσεων, είπε ότι σχεδόν το σύνολο των εναέριων δυνάμεων της χώρας βρίσκεται στα Κύθηρα και επιχειρεί για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στο νησί.

Σημειώνει πως έχουν μεταφερθεί για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στα Κύθηρα εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις από όλες τις περιοχές της χώρας και ότι είναι το κύριο μέτωπο στο οποίο έχει εστιάσει η Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Εξήγησε πως η πυρκαγιά είναι πολύ δύσκολη για δύο λόγους:

Πρώτον, γιατί ο αέρας αλλάζει συνεχώς κατευθύνσεις και δεύτερον, γιατί η περιοχή είναι δύσβατη και είναι γεμάτη από ρείκια, που είναι εύφλεκτο υλικό.

Συγκλονιστικό βίντεο από την πυρκαγιά...
ΠΗΓΗ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...