Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου 2017

ΘΡΙΛΕΡ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ:Στον αέρα ο σχηματισμός κυβέρνησης!

Σε άχαρτογράφητα νερά και πιθανά σε περίοδο κρίσης
εισέρχεται η Γερμανία μετά το αποτέλεσμα – σεισμό των εκλογών στη χώρα.


Η πρωτιά που κατέκτησε το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών της Ανκγελα Μέρκελ, δεν στάθηκε ικανή για να τη χρίσει αδιαφιλονίκητο ηγέτη των εκλογών.

Και αυτό γιατί, το ποσοστό του 32,7% (με απώλειες περίπου 10% από την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση) είναι πολύ λίγο για να την οδηγήσει στην ηγεσία. 

Για να γίνει αυτό, πρέπει να αναζητήσει κυβερνητικό εταίρο ή εταίρους για να συγκεντρώσει το ποσοστό του 50+ που χρειάζεται για να σχηματιστεί κυβέρνηση.

Και εδώ έρχονται τα ακόμη δύσκολα, καθώς, σύμφωνα με την έκφραση που γνωρίζουμε πολύ καλά στην Ελλάδα, τα νούμερα δεν βγαίνουν!

Μετά την άρνηση του κόμματος του Σούλτς (συγκέντρωσε στις εκλογές 20,2%), να μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, και με δεδεδομένο ότι όλα τα κόμματα αποκλείουν την συνεργασία με το AfD ενώ η Αριστερά αποκλείεται εκ προοιμίου από την Χριστιανοδημοκρατική Ένωση, απομένουν στην Ανγκελα Μέρκελ δύο πιθανοί κυβερνητικοί εταίροι: οι Φιλελεύθεροι που συγκέντρωσαν 10,5% και οι Πράσινοι που συγκέντρωσαν 8,9%.

Σε αυτούς αναμένεται να αναζητήσει τους νέους κυβερνητικούς εταίρους και αν όλα πάνε καλά και δεχθούν και οι δύο τότε σχηματίζει οριακά κυβέρνηση.

Ωστόσο, οι Πράσινοι, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα δεχθούν να μπουν στον συνασπισμό της Μέρκελ καθώς η οριστική απόφαση αναμένεται να ληφθεί στα όργανα του κόμματος, που δεν είναι ιδιαίτερα θετικά σε αυτή την προοπτική καθώς προεκλογικά υποβάθμιζαν την πιθανότητα ενός συνασπισμού «Τζαμάικα».

Βέβαια, κάποιοι υποστηρίζουν πως μετά από  τέσσερα χρόνια που είχαν μείνει εκτός της “Μπούνστεστανγκ”, ίσως δεχθούν να μετάσχουν στην κυβέρνηση. Αλλά ούτε και οι Γερμανοί ψηφοφόροι των Πρασίνων φαίνεται να καλοβλέπουν την είσοδο στην συγκυβέρνηση ενώ, εκτός αυτού ενα αβυσαλέο μίσος χωρίζει τους Πράσινους με τους Φιλελεύθερους μια αιώνια κόντρα  που ξεκίνησε στα τέλη του ΄70.

«Η διαμόρφωση μιας κυβέρνησης θα είναι πιο συναρπαστική από τις ίδιες τις εκλογές», είπε με ένα σαρδόνιο χαμόγελο γερμανός αναλυτής στην Deutsche Welle.

Με τα δεδομένα αυτά, η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει ακόμη και μήνες, και σε ένα ακραίο σενάριο μάλιστα, εάν τελικά η Ανγκελα Μέρκελ δεν κατορθώσει να σχηματίσει κυβέρνηση, θα επαναπροκυρηχούν εκλογές, πράγμα που σημαίνει πως η Γερμανία θα περάσει σε μια μακρά περίοδο κρίσης και ακυβερνησίας.

Τιμώρησαν τη Μέρκελ
Η εξέλιξη αυτή συζητείται πολύ από τους πολιτικές αναλυτές που είδαν στα τελικά ποσοτά τα οποία συγκέντρωσε η Ανγκελα Μέρκελ μια τιμωρητική διάθεση για την διαχείρηση της μεταναστευτικής κρίσης.

Δεν είναι τυχαίο, σημειώνουν πως το ακροδεξιό κόμμα κέρδισε πανηγυρικά το ποσοστό των ψήφων που έχασε η Μέρκελ (9% ή αλλιώς 1 εκατομ.ψήφους). 

Στην εκλογική ήττα της Μέρκελ συνέβαλε και ο Ερντογάν ο οποίος νουθετούσε τους Τούρκους ψηφοφόρους στη Γερμανία να ψηφίσουν το Ακροδεξιό κόμμα καθώς όπως υποστήριζε τα μεγάλακόμματα είναι αντιτουρκικά!

ΠΗΓΗ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...