Σάββατο, 20 Ιανουαρίου 2018

ΕΚΤΑΚΤΟ - ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΟΚ ΤΣΙΠΡΑ: «Δεν είναι παράλογο να περιέχεται το «Μακεδονία» στο όνομα των Σκοπίων»!

«Πάγωσαν» οι Ελληνες και όλη η Ελλάδα από την δήλωση
-σοκ του φερόμενου ως πρωθυπουργού της χώρας... 

Oι δηλώσεις αυτές δέιχνουν γιατί το συλλαλητήριο αύριο πρέπει να σηματοδοτησει πανστρατιά αντιδράσεων εντός και εκτός χώρας.

Αλήθεια ο Αρχιεπίσκοπος τι λεει;

«Δεν είναι παράλογο, να εμπεριέχεται ο όρος «Μακεδονία» στο όνομα της ΠΓΔΜ» τόνισε.

Να θεωρεί βέβαιο ο πρωθυπουργός της χώρας πως με αυτές τις δηλώσεις ο Ρ.Τ.Ερντογάν θα μας «την πέσει» στο Αιγαίο και αλλού μόλις τελειώσει με τους Κούρδους. 

Ηδη τα όσα γίνονται αυτή τη στιγμή στη βόρεια Συρία χτυπάνε «καμπανάκια» για πολλά πράγματα.

Αντε μετά να μαζέψεις τους Αλβανούςπου θα θέλουν την Ηπειρο τη στιγμή που ήδη θέτουν θέμα «Τσαμουριάς» και το φωνάζουν, τους Τούρκους σε Θράκη-Αιγαίο κτλ.

«Καληνύχτα Ελλάδα» δηλαδή...

Πρόκειται για πρωτοφανή ενδοτικότητα στην παγκόσμια διπλωματική ιστορία. Δεν μπορούμε να θυμηθούμε αν υπάρχει κράτος που να κάνει τέτοιες υποχωρητικές δηλώσεις απέναντι στον «αδύναμο κρίκο».

Την θέση όσον αφορά την ονομασία του βόρειου γείτονά μας παίρνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός διαβεβαιώνει πως σέβεται «τις ανησυχίες και ειδικότερα τις ευαίσθητες χορδές των συμπατριωτών μας στη βόρεια Ελλάδα.

«Άλλωστε και εγώ είμαι μισός Μακεδόνας», θυμίζει και συνεχίζει:

«Ωστόσο αυτό που τους καλώ να εκτιμήσουν νηφάλια είναι το τι προάγει το εθνικό συμφέρον και τι το υπονομεύει. Η μη λύση το υπονομεύει. Εδώ και 25 χρόνια οι γείτονες αναγνωρίζονται με το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας» από πολλές χώρες, ενώ εμείς παλεύουμε παντού ώστε να τους αποκαλούν όλοι ΠΓΔΜ.

Ονομασία δηλαδή σύνθετη στην οποία περιλαμβάνεται ο όρος ‘Μακεδονία’, χωρίς όμως κανέναν προσδιορισμό που να αποτρέπει οικειοποίηση και της γεωγραφίας και της Ιστορίας. 

Αν λοιπόν υπάρξει ευκαιρία λύσης που θα αναιρεί αυτά τα αρνητικά δεδομένα που μας φόρτωσαν το 1992, τότε θα είναι εθνική ανοησία να μην την αξιοποιήσουμε».

Και επί του πρακτέου, «δεν είναι παράλογο, όμως, να εμπεριέχεται ο όρος ‘Μακεδονία’ σε μία σύνθετη ονομασία, είτε με γεωγραφικό είτε με χρονικό προσδιορισμό, έναντι όλων, έτσι ώστε να γίνεται απολύτως σαφές ότι κανείς δεν διεκδικεί εδάφη ή ιστορία άλλων λαών».

Ανιστόρητος όποιος ζητά αποκλειστικότητα στη Μακεδονία

«Μακεδονικό έθνος δεν υπήρξε ποτέ στους αρχαίους χρόνους, όπως δεν υπήρξε και έθνος Αθηναίων ή Σπαρτιατών» τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας.

Και αφού κάνει μια αναδρομή στην ιστορία της Μακεδονίας που επί Μεγάλου Αλεξάνδρου «επεκτάθηκε πολύ ευρύτερα από τον σημερινό γεωγραφικό χώρο της Μακεδονίας», χαρακτηρίζει ανιστόρητους όσους επιμένουν στην...αποκλειστικότητα της Μακεδονίας.

«Είναι απολύτως ανιστόρητο και παράλογο κάποιοι να ζητούν την αποκλειστικότητα της Μακεδονίας, και μάλιστα με την έννοια του εθνοτικού προσδιορισμού.  

Δεν είναι παράλογο, όμως, να εμπεριέχεται ο όρος «Μακεδονία» σε μία σύνθετη ονομασία, είτε με γεωγραφικό είτε με χρονικό προσδιορισμό, έναντι όλων, έτσι ώστε να γίνεται απολύτως σαφές ότι κανείς δεν διεκδικεί εδάφη ή ιστορία άλλων λαών».

Ο πρωθυπουργός επιμένει ότι επίλυση σημαίνει κοινά αποδεκτή σύνθετη ονομασία, έναντι όλων. Και επαναλαμβάνει ότι η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ ή διαπραγματεύσεις για ένταξη στην Ε.Ε. θα υπάρξει μόνο όταν λυθεί το θέμα της ονομασίας.

«Μακριά από αλυτρωτισμούς»

Ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί ότι το θέμα των Σκοπίων, μείζον θέμα είναι ο αλυτρωτισμός. Θέλουμε, λέει, μια λύση βιώσιμη. Και αυτή πρέπει να αναζητηθεί «σε ένα ευρύτερο πλαίσιο συμφωνίας που δεν θα αφήνει κανένα περιθώριο αλυτρωτικών ή ανιστόρητων διεκδικήσεων».

Όπως επισημαίνει ο πρωθυπουργός, οι δυο πλευρές πρέπει να προσεγγίσουν το θέμα με ρεαλισμό και σοφία. Και σημειώνει πως τους δυο λαούς, τους ενώνουν πολλά περισσότερα από αυτά που τους χωρίζουν.

ΠΗΓΗ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...