Τετάρτη, 25 Απριλίου 2018

Ανοίγει «ο ασκός του Αιόλου»: Kίνδυνος για την άμυνα της χώρας - Λεφτά δεν υπάρχουν!

Tραγικές εικόνες για μια χώρα όπου απειλείται καθημερινώς από την Τουρκία...

Φαρσοκωμωδία, απειρία ή πολιτικά παιχνίδια για να επιβιώσουν όρισμένοι από την λαίλαπα που έρχεται στο πολιτικό τοπίο;

Πριν λίγο, ο Π. Καμμένος διευκρίνισε πως αυτό που έχει συζητηθεί σε ανώτατο επίπεδο με την Γαλλία δεν έχει να κάνει με την μίσθωση φρεγατών αλλά με την κατασκευή νέων στην Ελλάδα.

Αναλυτικότερα κατά την τοποθέτησή του ο κ. Καμμένος σημείωσε πως αναφορικά με το ζήτημα των φρεγατών που προέκυψε η συζήτηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Γάλλο Πρόεδρο Μακρόν επικεντρώθηκε στην αξιοποίηση των συνολικών επιστροφών συνολικού ύψους 8 δις ευρώ που οφείλονται στην Ελλάδα από ομόλογα προκειμένου να κατασκευαστούν στην χώρα μας φρεγάτες για το Πολεμικό Ναυτικό.

Ο κ. Καμμένος τόνισε επίσης πως «όταν και εάν αποφασιστεί ένα τέτοιο πρόγραμμα θα ακολουθηθούν όλες οι προβλεπόμενες από το Σύνταγμα και τη Βουλή διαδικασίες».

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου στόχος είναι να έχουν οι πιλότοι μας τα καλύτερα μέσα, ωστόσο οι οικονομικές δυνατότητας είναι περιορισμένες και έτσι η αγορά F35 είναι ουσιαστικά μια συζήτηση...υποθετική.

Έχουμε μια εξέλιξη η οποία αντιλαμβάνεστε επηρεάζει γενικότερα την περιοχή. Είναι άλλο η Τουρκία να έχει βρεθεί το 2021 με 100 F35 και με S400 και αεροπλανοφόρο και άλλο η Τουρκία να μην αποκτήσει τα F35 και να αντιμετωπίζεται η σημερινή της πολεμική αεροπορία με τα υφιστάμενα μέσα. Εάν γίνει το ένα, χρειάζεται να κάνουμε άλλα πράγματα και αν γίνει το άλλο, άλλα” είπε ο κ. Κμμένος συμπληρώνοντας ωστόσο πως “βεβαίως η επιθυμία είναι να δώσουμε στους πιλότους μας τα καλύτερα μέσα. Δεν έχουμε αυτή τη δυνατότητα αυτή τη στιγμή”.

Τι σημαίνει αυτή δήλωση; Οτι για να δούμε εξπλιστικά, καινούργια εννούμε, θα περάσει ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Την στιγμή δηλαδή που οι Τούρκοι θα εξοπλίζονται και θα ανανεώνουν το στόλο τους.

Τι καταφέραμε όμως μετά από τις αποτυχημένες δηλώσεις Κουβέλη;

Να μπλοκάρει την υπόθεση των γαλλικών φρεγατών προς την Ελλάδα

Να ψυχράνει τις σχέσεις Αθήνας-Παρισίων

Να ανοίξει τα μάτια του Τ.Ερντογάν που διαμαρτύρεται εντόνως

Να αποδείξει ότι δεν μπορεί να χειριστεί λεπτές υποθέσεις προς το συμφέρον της

Και όλα αυτά γιατί προφανώς η κυβέρνηση κατάλαβε λάθος τις προθέσεις της Γαλλίας στο θέμα τω φρεγατών- χάθηκε στη μετάφραση για την ακρίβεια- αλλά και γιατί και ο ανυπόμονος παλαιο-κομματικός Αναπληρωτής υπουργός Άμυνας ήθελε να πάρει πρώτος τη δόξα για μια συμφωνία που δεν είχε κατοχυρωθεί ποτέ.

Ο κ Κουβέλης δεν είχε κανένα λόγο –πλην της αυτοπροβολής του-να ανακοινώσει μόνος του, ως δεδομένη, μια κατ’ αρχήν συζήτηση Μακρόν-Τσίπρα για τις φρεγάτες, ο λεπτός χειρισμός της οποίας ήταν απολύτως στα χέρια της γαλλικής κυβέρνησης και όχι της ελληνικής.

Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας και πιθανότατα οι κυβερνητικοί παράγοντες που του μετέφεραν την «χαρμόσυνη είδηση» δεν κατάλαβαν ή δεν έλαβαν υπόψη τους αυτούς τους κλεπτούς χειρισμούς της γαλλικής προεδρίας, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι αρνητικές αντιδράσεις και να μεγιστοποιηθούν «τα κέρδη» πρώτα για τη Γαλλία και δευτερευόντως για την Ελλάδα.

Εν ολίγοις οι γαλλικές φρεγάτες, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, θα εκτελούσαν αποστολές ελέγχου και επιτήρησης στη θαλάσσια περιοχή και τον εναέριο χώρο της Αν Μεσογείου.

Δι’ αδύτου του τρόπου θα μπορούσαν να ελέγχουν σε πραγματικό χρόνο τις τουρκικές παραβιάσεις και στον εναέριο και θαλάσσιο χώρο του Αιγαίου, (διευκολύνοντας πολλαπλώς την Ελλάδα), αλλά κυρίως να υπερασπίζονται γαλλικά συμφέροντα στην περιοχή ( βλέπε τουρκικές απειλές εναντίον της γαλλικής TOTAL στην ΑΟΖ Κύπρου, κλπ.).

Όσο για την χρηματοδότηση των φρεγατών, το Παρίσι ενδεχομένως σκεπτόταν χειρισμούς ώστε οι αποστολές των φρεγατών να καλύπτονταν – για πρώτη φορά από τον Κοινοτικό Προϋπολογισμό-αν δημιουργηθεί το κατάλληλο κονδύλιο για την ενισχυμένη συνεργασία στον τομέα της Ευρωπαϊκής Άμυνας.

Οι βιαστικές δηλώσεις του Αναπληρωτή υπουργού Άμυνας μάλλον τίναξαν στον αέρα αυτούς τους λεπτού χειρισμούς , με αποτέλεσμα η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας – προφανώς με άνωθεν εντολή- έκανε αμέσως πίσω για «τη συμφωνία» με την Ελλάδα, ενώ άνοιξαν τα μάτια της Άγκυρας,  που φυσικά άρχισε το χορό των αντιδράσεων και των απειλών της.

Κατά το κοινές λεγόμενο, η κυβέρνηση έβαλε τα χέρια της και έβγαλε τα μάτια- της χώρας- και στο συγκεκριμένο θέμα.

Ο υπουργός Άμυνας στη συνέντευξη του προσπάθησε (ανεπιτυχώς) να στείλει...τις φρεγάτες στην εξέδρα, αλλά και να μειώσει (επιτυχώς) την αξιοπιστία του μη συνεργάσιμου Αναπληρωτή υπουργού του.

Έτσι ο κ Καμμένος επί της ουσίας διέψευσε τον κ. Κουβέλη.

Και θόλωσε εντέχνως τα νερά, λέγοντας ότι Αθήνα και Παρίσι εξετάζουν την πιθανότητα κατασκευής γαλλικών φρεγατών στην Ελλάδα, με χρήματα που θα προέλθουν, αν οι ευρωπαίοι δανειστές (και η Γαλλία) αποφασίσουν να επιστρέψουν τα 8δις ευρώ που έχουν κατακρατήσει από τα ελληνικά ομόλογα, κάτι δηλαδή που παραπέμπει σε μακρινό και αβέβαιο μέλλον και μόνον.

πηγη
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...