Πέμπτη, 19 Απριλίου 2018

ΕΚΤΑΚΤΟ - ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΤΟ ΓΕΕΘΑ: Μεγάλος αριθμός τουρκικών αρματαγωγών και αποβατικών τώρα στο Αιγαίο

Το σύνολου του αποβατικού της Στόλου έχει κινητοποιήσει η Αγκυρα
αρκετές ημέρες πριν την έναρξη των ασκήσεων «Θαλασσόλυκος» και «Εφες 2018» γεγονός που προβληματίζει.

Η πρώτη τουρκική ναυτική ομάδα που αποτελείται από 7 αρματαγωγά LCT 151 κλάσης C151-158 εντοπίστηκενα διέρχεται από το Στενό της Χίου, από την ανατολικη πλευρά του κόλπου Ντογκάνμπεϊ προς την ναυτική βάση της Φώκαιας.

H δεύτερη ναυτική ομάδα αποτελείται από ένα αρματαγωγό κλάσης Sarucabey NL124 TCG Karamurselbey μαζί με 5 139 LCT, ta TCG C143, C147-150.


Επίσης εντοπίστηκε η πυραυλάκατος κλάσης Dogan FAMC P341 TCG Marti να παρακολουθεί δύο ομάδες αποβατικών από το Ντογκάνμπεϊ προς την ναυτική βάση της Φώκαιας.

Χτες είχε καταγραφεί από τον φακό του παρατηρητή Aegean Hawk, να διέρχονται από το στενό της Χίου περισσότερα από δέκα αρματαγωγά, μεταξύ αυτών «Bayraktar», καθώς επίσης αποβατικά, 3 ακτοφυλακιδες SG ,1 περιπολικό AY, 1 ρυμουλκό και 1 φραγματοθέτιδα.

Σε ένα από τα στιγμιότυπα διακρίνεται και η παρουσία στην περιοχή από την οποία κάνουν διέλευση τα τουρκικά πλοία του Παράκτιου Περιπολικού «Κελευστής Στάμου» του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Ταυτόχρονα, έχουν κινητοποιηθεί ισχυρές δυνάμεις της 19ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Πεζικού με έδρα το Έντρεμιτ και της φρουράς της Μπεργκάμα για την «Efes 2018».


Oπως γίνεται αντιληπτό, η Τουρκία συγκεντρώνει ισχυρές τουρκικές δυνάμεις κοντά στα Ίμια με αφορμή άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού με την ονομασία «Efes», η οποία ωστόσο δεν θα ξεκινήσει αυτές τις ημέρες αλλά στις 7 Μαΐου, κάτι που προκαλεί προβληματισμό για τους σκοπούς αυτής της συγκέντρωσης πλοίων.

Η ετήσια προγραμματισμένη άσκηση του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας με την κωδική ονομασία «Efes2018» περιλαμβάνει και αποβατικά σενάρια και μεγάλο όγκο ναυτικών δυνάμεων στην καρδιά του Αιγαίου.

Η άσκηση θα ξεκινήσει στις 7 Μαΐου, αλλά η μεγάλη συγκέντρωση πλοίων στην περιοχή της Αλικαρνασσού (Bodrum) απέναντι από την Κω, προκαλεί προβληματισμό στις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις.

Σύμφωνα με την προαναγγελία της άσκησης στην οποία θα βγει η Τουρκική Στρατιά του Αιγαίου, δεσμεύονται δυο μεγάλες περιοχές στα δυτικά τουρκικά παράλια, για το χρονικό διάστημα από τις 30 Απριλίου μέχρι και τις 10 Μαΐου, με αιχμή των αποβατικών σεναρίων τη χερσόνησο του Τσεσμέ απέναντι από τη Χίο.

Στην άσκηση που είναι ετήσια και ως εκ τούτου προγραμματισμένη, σύμφωνα με πληροφορίες έχουν κληθεί και ξένοι στρατιωτικοί ακόλουθοι.

H Άγκυρα έχει δεσμεύσει ολόκληρη σχεδόν τη χερσόνησο του Τσεσμέ στο χρονικό διάστημα από τις 30 Απριλίου μέχρι και τις 10 Μαΐου

Η προαναγγελία της άσκησης «Efes» έγινε με τις ΝΟΤΑΜ B0973/18, B0977/18, B0978/18 και B0979/18 ενώ άλλες μικρότερης κλίμακας ασκήσεις θα λάβουν χώρα, πάνω κάτω το ίδιο χρονικό διάστημα σύμφωνα με αντίστοιχες ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε η Τουρκία.

Το ίδιο χρονικό διάστημα η Τουρκία αναφέρει πως κοντά στην περιοχή αυτή θα πραγματοποιεί το ίδιο χρονικο διάστημα πτήσεις και ιπτάμενο ραντάρ.


ΠΗΓΗ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...