Πέμπτη, 17 Μαΐου 2018

ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ: Βρέθηκε το όνομα - Πανηγυρίζει ο Ζάεφ!

Αθήνα και Σκόπια σχεδιάζουν έναν οδικό χάρτη με στόχο την συμφωνία
για το ονοματολογικό, πάνω σε ένα συγκεκριμένο όνομα που ήδη έχει συμφωνηθεί!

Αυτό προκύπτει μετά από την συνάντηση του Αλεξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ.

Από την ελληνική πλευρά τονίστηκε ότι η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό και χωρίς όμως να ειπωθεί κάτι άλλο πολύ πιο ουσιαστικό. Μετά το τέλος της συνάντησης ανάμεσα στους δυο πρωθυπουργούς δεν έγιναν δηλώσεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε με ένα «θα δούμε» στην ερώτηση της δημοσιογράφου του Alpha, Ευαγγελίας Τσικρίκα για το αν είναι αισιόδοξος.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ σε συνέντευξη Τύπου τόνισε πως συζήτησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό λύση για την ονομασία που θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή και από τις δύο πλευρές.

«Συζητήσαμε μια (συγκεκριμένη) λύση στη διένεξη για την ονομασία η οποία θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή και από τις δύο πλευρές, όμως είναι ανάγκη να έχουμε περισσότερες συζητήσεις στις χώρες μας», δήλωσε ο Ζάεφ σε δημοσιογράφους στη Σόφια.

Επίσης εξέφρασε την ελπίδα του ότι μπορεί να βρεθεί λύση στη διένεξη με την Ελλάδα για το όνομα της ΠΓΔΜ πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Ιούνιο.

Είναι η δεύτερη συνάντησή τους μετά από αυτήν που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, τον Ιανουάριο του 2018. Τις προσδοκίες του τετ-α-τετ είχε φροντίσει να ενισχύσει ο ίδιος Ζόραν Ζάεφ, όταν είχε σχολιάσει σε δημοσιογράφους, ότι

Το περιβόητο erga omnes αποτελεί το βασικό εμπόδιο για την επίτευξη συμφωνίας. 

Από τη στιγμή, λοιπόν, που, σύμφωνα με πληροφορίες, τα Σκόπια δείχνουν να το αποδέχονται, έστω και υπό όρους, οι πιθανότητες λύσης έχουν αυξηθεί πολύ.

Από την πλευρά της, η Αθήνα δεν έχει αντίρρηση στην προθεσμία που ζήτησε η κυβέρνηση Ζάεφ, αλλά προσπαθεί να κατοχυρώσει κατά τρόπο αναμφισβήτητο πως η ΠΓΔΜ θα εφαρμόσει στο ακέραιο τις δεσμεύσεις που θα αναλάβει με την συζητούμενη διεθνή συμφωνία.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την επίλυση του προβλήματος του ονόματος είναι η συνταγματική αλλαγή στη γειτονική χώρα, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στη σύνοδο του ΕΛΚ.

ΠΗΓΗ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...