Πέμπτη, 14 Ιουνίου 2018

ΣΟΚ για 1 εκατομμύριο διαβητικούς: Τι τους κόβει ο Πολλάκης

Aιφνίδια και εσπευσμένα, εισήχθη χθες για αναθεώρηση ο νέος,
Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας, στο Διοικητικό Συμβούλιο του EOΠΥΥ.

Οι διαδικασίες ήταν συνοπτικές με τον ίδιο τον αναπληρωτή κ. Πολλάκη, παρόντα, να μιλάει για αναγκαιότητα των περικοπών, ύστερα από σπατάλες εκατομμυρίων που, όπως είπε, διαπιστώθηκαν.

Η κατηγορία που πλήττεται περισσότερο είναι οι διαβητικοί ασθενείς.

Ο νέος Κανονισμός προβλέπει μειωμένες ποσότητες αναλώσιμων για τους διαβητικούς,.

Οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη που χρειάζονται θεραπευτικά υποδήματα είναι μια ενδεικτική περίπτωση.

Ο νέος ΕΚΠΥ, όπως και οι προηγούμενοι, δεν αναφέρεται στην αποζημίωση των διαβητικών θεραπευτικών υποδημάτων, αλλά ούτε και στις κατευθυντήριες οδηγίες για τον τρόπο και το είδος υποδήματος που πρέπει να χορηγείται κατά περίπτωση.

Μειωμένες είναι και οι μηνιαίες ταινίες μέτρησης σακχάρου και οι σκαριφιστήρες για τους ασθενείς με διαβήτη τύπου 1 (ινσουλινοεξαρτώμενοι) από 200 σε 150. 

Οι βελόνες ινσουλίνης παραμένουν στις 100, παρά το πάγιο αίτημα των ασθενών για αύξηση της ποσότητάς τους.

Αντίστοιχα, στους ασθενείς τύπου 2 (ινσουλινοθεραπευόμενους) οι χορηγούμενες βελόνες ανέρχονται στις 60 μηνιαίως, ποσότητα που επίσης κρίνεται ανεπαρκής για τις ανάγκες τους.

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες, άτομα με διαβήτη τύπου 1 απαιτείται να μετρούν το σάκχαρό τους τουλάχιστον 6 φορές την ημέρα, για τον αποτελεσματικό αυτοέλεγχο και τη διαχείριση της χρόνιας πάθησής τους.

Αντίστοιχα οι πάσχοντες με διαβήτη τύπου 2 χρειάζεται να το μετρούν τουλάχιστον 4 φορές την ημέρα για να απομακρύνουν τον κίνδυνο των επιπλοκών του σακχαρώδη διαβήτη.

Η αναθεώρηση 
Περιέργως οι διαδικασίες ολοκληρώθηκαν συνοπτικά και αστραπιαία, χωρίς καμία διαβούλευση με τους άμεσα ενδιαφερόμενους.

Με το επιχείρημα ότι ο προηγούμενος ΕΚΠΥ δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στο εσωτερικό πλαίσιο αλλαγών και στις σύγχρονες ανάγκες της κάλυψης του πληθυσμού σε υπηρεσίες υγείας, ο Κανονισμός εισήχθη για αναθεώρηση με εντολή του κ. Πολάκη, ο οποίος παρουσιάστηκε αυτοπροσώπως στο ΔΣ για να πείσει τα μέλη του Οργανισμού για την αναγκαιότητα των περικοπών.

Αν και  ο πρόεδρος του Οργανισμού απουσίαζε στο εξωτερικό, αυτό  δεν έκανε πιο εύκολη τη ζωή του κ.Πολάκη αφού, μέλη του συμβουλίου εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους και αποχώρησαν.

Ο αναπληρωτής υπουργός, απτόητος συνέχισε να υπεραμύνεται των περικοπών στον ΕΚΠΥ  και από το βήμα της βουλής, το απόγευμα της Τετάρτης αποδίδοντας τις αλλαγές σε σπατάλες εκατομμυρίων που διαπιστώθηκαν.

Πηγή
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...