Τρίτη, 5 Ιουνίου 2018

ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ: Τελεσίγραφο ΗΠΑ στα Σκόπια - Κοτζιάς: «Θα έχουμε λύση...»

Τελεσίγραφο στα Σκόπια να έχουν απαντήσει έως τις 9 Ιουνίου
εάν συμφωνούν με το κείμενο της συμφωνίας για το Σκοπιανό έστειλαν οι ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Τύπο στην πΓΔΜ.

Πάντως η ημερομηνία ταιριάζει με τις υπόλοιπες πληροφορίες που μεταδίδονται για επικείμενη λύση τις επόμενες ημέρες...

Όπως σημειώνει η ιστοσελίδα MDK, αναφέροντας ότι όλες οι πληροφορίες είναι ανεπίσημες, με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε και περιελάμβανε την ονομασία του Ιλιντεν, γινόταν μια ανταλλαγή, -δηλαδή χρήση erga omnes του ονόματος και σε αντάλλαγμα για τα Σκόπια διατήρηση της μακεδονικής γλώσσας και της μακεδονικής ταυτότητας.

Στο δημοσίευμα τονίζονται οι σκοτεινές πλευρές σχετικά με το πως θα εξηγούνταν η σλαβική προέλευση της εθνικότητας και της γλώσσας που δεν έχει καμία σχέση με την προέλευση του πληθυσμού στην ελληνική Μακεδονία...

Αλλά το ερώτημα ήταν, κατά την ίδια πηγή, κατά πόσον θα υπήρχε ένα αστερίσκος στις παρενθέσεις που θα εξηγούσε τη σλαβική προέλευση της εθνικότητας και της γλώσσας που δεν έχει καμία σχέση με την προέλευση του πληθυσμού στην ελληνική Μακεδονία.

Πάντως χθες, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, είχε πει πως στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων παραμένουν τα «Νέα Μακεδονία», «Βόρεια Μακεδονία» και «Άνω Μακεδονία», διαψεύδοντας τα ευφάνταστα σενάρια που διαρρέονται από την πλευρά των Σκοπίων.

Προς επίρρωση τούτων, ο κ. Κοτζιάς ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση δεν είχε υιοθετήσει το «Ίλιντεν», εξηγώντας: «Εμείς τους είπαμε σε μια φάση που είχαν δυσκολίες να αποδεχτούν τα ονόματα που βρισκόταν στο τραπέζι, να βρουν ονομασίες που θα συνδέονται με τα ιδιαίτερα εθνοτικά τους χαρακτηριστικά. Έτσι, πρότειναν το Ίλιντεν που το απορρίψαμε γιατί έχει ιδιαίτερο φορτίο για την περιοχή».

«Θέμα ημερών το τηλεφώνημα στον Τσίπρα»
Στο μεταξύ θέμα ημερών σύμφωνα με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ είναι η τηλεφωνική συνομιλία του με τον Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να βρεθεί λύση για το Σκοπιανό.
Σύμφωνα με σκοπιανά Μέσα, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων είπε πως δεν θα πρέπει να γίνουν βιαστικές κινήσεις, αφού ακόμα γίνονται διεργασίες και μόλις υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες θα γίνει η τηλεφωνική συνομιλία. Μάλιστα τόνισε πως στη συνέχεια θα ενημερώσει και τους πολίτες για το περιεχόμενο της συνομιλίας.

Ο κ. Ζάεφ, αναφερόμενος στις τρεις προτάσεις για το όνομα («Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», «Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας» και «Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας»), δεν έκανε κάποιο σχόλιο, ωστόσο, όπως είπε, πιστεύει πως η διαδικασία βρίσκεται στο τέλος, και ότι στο τέλος θα είναι επιτυχημένη.

Ο κ. Ζάεφ ανέφερε πως το ζήτημα είναι ευαίσθητο και γι’ αυτό και ο ίδιος παραμένει επιφυλακτικός. «Αυτές τις μέρες θέλω να είναι ημέρες επιτυχούς ολοκλήρωσης της διαδικασίας. Όταν συμφωνηθούν όλες οι λεπτομέρειες, θα γίνουν άμεσα γνωστές στον κόσμο», είπε, προσθέτοντας ότι τον τελικό λόγο για το θέμα θα τον έχουν οι πολίτες μέσω δημοψηφίσματος.

Στο μεταξύ, και βουλευτής του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI, Αρτάν Γκρούμπι υποστήριξε πως η συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τα Σκόπια είναι θέμα ημερών.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ ο Γκρούμπι σημείωσε ότι οι κυβερνήσεις των δύο χωρών έχουν συμφωνήσει σε όλα τα βασικά σημεία και το μοναδικό που χρήζει διευκρίνισης είναι ο τρόπος εφαρμογής της συμφωνίας, κάτι, που όπως εκτίμησε, αναμένεται να διευθετηθεί τα επόμενα 24ωρα.

Αμέσως μετά, όπως ανέφερε ο βουλευτής του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος στην ΠΓΔΜ, θα ακολουθήσει η υπογραφή της συμφωνίας.

Κοτζιάς για Σκοπιανό: Θα έχουμε λύση συμβιβασμού
Την βαθιά πεποίθηση και την ελπίδα ότι θα ξεπεραστούν σε λίγες μέρες οι δυσκολίες για το Σκοπιανό, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ1, στην εκπομπή «Η Επόμενη Μέρα» με τον Σεραφείμ Κοτρώτσο.
ΠΗΓΗ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...