Πέμπτη, 5 Ιουλίου 2018

Δραματικές εξελίξεις - Oι Ιορδανοί εισβάλλουν στη Συρία: 270.000 πρόσφυγες πολιορκούν Ισραήλ και Ιορδανία!

Δραματικές εξελίξεις στα σύνορα Συρίας-Ιορδανίας-Ισραήλ.
271.800 άνθρωποι πολιορκούν τα σύνορα Συρίας-Ιορδανίας και Ισραήλ ενώ μόνο στο διασυνοριακό πέρασμα Nasib/Jaber με την Ιορδανία βρίσκονται 60.000 άνθρωποι!

Ο μονάρχης της Ιορδανίας Αμπντάλα έδωσε εντολή να ετοιμαστούν οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας για να εισέλθουν στην Ν.Συρία.

Τουλάχιστον 270.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους τις τελευταίες δύο εβδομάδες που είναι σε εξέλιξη η επιχείρηση των συριακών δυνάμεων κατά των ισλαμιστών στη Ν.Συρία. Οι περισσότεροι από τους εκτοπισμένους, κυρίως από τις επαρχίες Ντεράα και Κουνέιτρα, κατευθύνονται προς την Ιορδανία και τα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα του Γκολάν.

Αιφνιδιαστικά, το Ισραήλ δέχεται μεγάλη πίεση χιλιάδων ανθρώπων με κατεύθυνση τα κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν γεγονός που μπορεί να σηματοδοτήσει και δικιά του χερσαία εμπλοκή. 
Γι αυτό και η μεγάλη ανησυχία τα τελευταία 24ωρα.

Ιορδανία και Ισραήλ φοβούνται διότι πιστεύουν πως ισλαμιστές τρομοκράτες/τζιχαντιστές βρίσκονται μεταμφιεσμένοι μεταξύ των προσφύγων και προσπαθούν να διαφύγουν. Για αυτό Ισραήλ-Ιορδανία προσπαθούν με κάθε τρόπο να σφραγίσουν τα σύνορα τους.

Ομως η Ρωσία προχωρά ακόμη μια φορά σε μια κίνηση που αιφνιδιάζει βάζοντας στο παιχνίδι την Ιορδανία.

Συμφωνα με πληροφορίες η Ρωσία βρίσκεται σε συζητήσεις με την Ιορδανία για την δημιουργία μιας «Αραβικής Δύναμης» που θα αναπτυχθεί στην Daraa μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας εκεχειρίας.

Ο πυρήνας της δύναμης αυτής θα είναι οι Ενοπλες Δυνάμεις της Ιορδανίας.

Περίεργο παιχνίδι της Μόσχας που βάζει μέσα και την Ιορδανία μετά την Τουρκία με το Ισραήλ να ανησυχεί ιδιαίτερα καθώς δέχεται ασφυκτική πίεση 60.000 πολιτών που βρίσκονται στα σύνορα του.
Τεράστια είναι και η έξοδος προσφύγων προς την πόλη Nawa  με κατεύθυνση το Γκολάν. Πολίτες φεύγουν από την Ανατολική Daraa και έχουν φτάσει στα σύνορα με Γκολάν προσπαθώντας να περάσουν απέναντι εν μέσω πυρών.

Τουλάχιστον 270.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Ο ΟΗΕ προειδοποιεί για νέα «ανθρωπιστική καταστροφή», καθώς Ισραήλ και Ιορδανία έχουν κλείσει τα σύνορά τους για τους πρόσφυγες.

Οι περισσότεροι από τους εκτοπισμένους, κυρίως από τις επαρχίες Ντεράα και Κουνέιτρα, κατευθύνονται προς την Ιορδανία και τα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα του Γκολάν.

Αξιωματούχοι του ΟΗΕ πριν από έξι ημέρες υπολόγιζαν τους εκτοπισμένους σε 50.000 ανθρώπους, ωστόσο πλέον ο αριθμός αυτός έχει υπερπενταπλασιαστεί.

«Περιμέναμε ότι οι εκτοπισμένοι από νότια Συρία θα έφταναν τις 200.000, αλλά διαψευστήκαμε. Είναι ήδη 270.000 χιλιάδες μέσα σε χρόνο ρεκόρ»,τόνισε ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στην Ιορδανία, Μοχάμαντ Χαουάρι.

Εξ αυτών περίπου 70.000 έχουν συγκεντρωθεί κοντά σε ένα κλειστό πέρασμα στα σύνορα με την Ιορδανίας, όπου ολόκληρες οικογένειες ζουν σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς, ακόμη και στο ύπαιθρο, με ελάχιστη πρόσβαση σε νερό και τρόφιμα.

Ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Ζέιντ Ράαντ Αλ Χουσεΐν προειδοποιεί ότι νέα ανθρωπιστική καταστροφή είναι πιθανή και κάλεσε τις γειτονικές χώρες να προσφέρουν βοήθεια και ασφαλές πέρασμα στους εκτοπισμένους.

Ωστόσο η Ιορδανία αρνείται να ανοίξει τα σύνορά της, λέγοντας ότι δεν μπορεί να φιλοξενήσει άλλους πρόσφυγες, ενώ το Ισραήλ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα επιτρέψει σε Σύρους πολίτες να εισέλθουν στα εδάφη του.

Η Ιορδανία ανακοίνωσε ότι στέλνει σκηνές και φάρμακα στους πρόσφυγες που είναι κοντά στα σύνορά της, αρκεί να βρεθεί κάποιος να τους τις μεταφέρει.

«Δεν συμφέρει κανένα η αναχώρηση των Σύρων από την πατρίδα τους» δήλωσε ο Ιορδανός υπουργός Εξωτερικών Αϊμάν Σαφάντι.

Βοήθεια έχει υποσχεθεί και ο ισραηλινός στρατός, προσφέροντας σκηνές, τρόφιμα, ρουχισμό, φάρμακα, ενώ παρέλαβε έξι τραυματίες, μεταξύ των οποίων τέσσερα παιδιά, που χρειάζονταν επείγουσα φροντίδα.

Ωστόσο ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε:
«Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα σύνορά μας. Θα προσφέρουμε όση ανθρωπιστική βοήθεια επιτρέπουν οι δυνάμεις μας, αλλά δεν θα επιτρέψουμε είσοδο στα εδάφη μας».

Ο συριακός Στρατός έχει ανοίξει τρεις διαδρόμους για τον άμαχο πληθυσμό ώστε να φύγει από την στρατιωτική ζώνη με κατεύθυνση την δυτική περιοχή Dael-Khirbet Khazaleh στη Daraa.

Οι τρεις διάδρομοι είναι προς τις περιοχές Khirbet Ghazaleh, Dael-Khirbet Khazaleh και Kafr Shams-Deir al-Bakhit. Ολοι οι διάδρομοι είναι εξοπλισμένοι με ασθενοφόρα και υλικά πρώτων βοηθειών.

Οι πολίτες της Ιορδανίας έχουν ξεκινήσει εκστρατεία ώστε να ανοίξουν το συνοριακό πέρασμα και να εισέλθουν οι πρόσφυγες ενώ το συμβούλιο της πόλης Nawa αναφέρει πως 60.000 πολίτες βρίσκονται να πολιορκούν το Γκολάν.

Συνολικά 750.000 άμαχοι ζουν στις περιοχές υπό τον έλεγχο των ανταρτών στο νότιο τμήμα της επαρχίας και απειλούνται από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Ντεράα, έχει προειδοποιήσει ο ΟΗΕ. Περίπου 45.000 έχουν ήδη εκτοπιστεί εξαιτίας των βομβαρδισμών της αεροπορίας και του πυροβολικού και στην πλειονότητά τους έχουν κινηθεί προς την περιοχή της μεθορίου με την Ιορδανία.

ΠΗΓΗ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...