Δευτέρα, 20 Αυγούστου 2018

ΕΚΤΑΚΤΟ - ΔΡΑΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Δεν σώζεται με τίποτα η κατάσταση για την Τουρκία.
Οι αριθμοί λένε πάντα την αλήθεια και στην συγκεκριμένη περίπτωση όχι μόνο δεν μπορούν πλέον να κρυφτούν κάτω από το χαλάκι, αλλά όπως φαίνεται αν δεν συμβεί κάτι συνταρακτικό, η Τουρκία δεν θα αποφύγει το ΔΝΤ.

Μπορεί το Κατάρ να δάνεισε με 15 δισ. την Τουρκία, αλλά απομένουν άλλα 165 για να... σωθεί.

Αντιμέτωπη με υποβαθμίσεις από οίκους αξιολόγησης και κυρώσεις από έναν μέχρι πρότινος στενό σύμμαχο, η τουρκική οικονομία πρέπει... να βρει 180 δισ. δολάρια μέσα στο επόμενο 12μηνο για να αποφύγει δυσάρεστες εξελίξεις, ακόμη και τη χρεοκοπία.

Τράπεζες, επιχειρήσεις και δημόσιο αναζητούν λύση στο αδιέξοδο που οδήγησαν οι εμμονές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για μία ανεξέλεγκτη και χωρίς στεγανά οικονομική ανάπτυξη, ο πόλεμος που ο ίδιος άνοιξε με τους οίκους αξιολόγησης αλλά κα η διπλωματία των ομήρων.

Οι οίκοι αξιολόγησης «βλέπουν» την ύφεση να χτυπάει την πόρτα μιας οικονομίας που αναπτύχθηκε με 7,4% το 2017 και αυτό από μόνο του είναι ένα γεγονός που μπορεί να προκαλέσει ισχυρό, αν όχι μη αναστρέψιμο, σοκ στην πραγματική οικονομία και την κοινωνία.

Ένα σοκ που δύσκολα θα αποφευχθεί καθώς η Τουρκία θα πρέπει, σύμφωνα με την Bank of America Merrill Lynch, να «ανανεώσει» χρέος ύψους 180 δισ. δολαρίων, που αντιστοιχεί στο 22% του τουρκικού ΑΕΠ, μέσα στο επόμενο 12μηνο, γεγονός που καθιστά εξαιρετικά ασφυκτικά τα περιθώρια. Πόσο μάλλον όταν το τουρκικό δημόσιο αξιολογείται σε «junk», στην κατηγορία δηλαδή που διώχνει τους μακροπρόθεσμους επενδυτές.

Την ίδια ώρα, αναλυτές των UBS, Credit Suisse και άλλων επενδυτικών οίκων κάνουν λόγο για κρίση ισοζυγίου πληρωμών και θεωρούν πως η κατάσταση στην Τουρκία είναι χειρότερη από την Αργεντινή!

Μόνο τον Οκτώβριο, οι τουρκικές επιχειρήσεις θα πρέπει να αποπληρώσουν χρέος ύψους 3,8 δισ. δολαρίων, κάτι σχεδόν ακατόρθωτο αφού είναι αποκλεισμένες από τις αγορές. 

Οι τουρκικές τράπεζες καλούνται να βρουν περί τα 100 δισ. δολάρια τους επόμενους μήνες, σε συνθήκες ακραίας αβεβαιότητας.

Mπροστά λοιπόν σε αυτή την δραματική κατάσταση, ο Ερντογάν έκανε διάγγελμα προς τον τουρκικό λαό.

Σε μήνυμα που απηύθυνε στον τουρκικό λαό για την γιορτή των Θυσιών (Kurban Bayramι) ο Ερντογάν ευχήθηκε η γιορτή αυτή να φέρει καλοσύνη σε όλη τον ισλαμικό κόσμο και την ανθρωπότητα.

Τόνισε ότι η χώρα έχει καταφέρει να επιβιώσει εδώ και χιλιάδες χρόνια χάρη στην ενότητα του λαού της. «Στις κακές μέρες μπορούμε να είμαστε ενωμένοι, να ενεργούμε σαν μία καρδιά, σαν μία γροθιά και κάθε επίθεση ή κάθε απόπειρα πραξικοπήματος των τελευταίων χρόνων έχει αντιμετωπιστεί.

Ο σκοπός τους είναι ένας: να κάνουν την Τουρκία και τον τουρκικό λαό να γονατίσει, να σκλαβωθεί. Εμείς όμως είμαστε λαός που προτιμάμε τη γροθιά από το να σκύψουμε το κεφάλι. Πολύ σύντομα αυτοί που πιστεύουν ότι θα καταφέρουν την Τουρκία να παραδοθεί χρησιμοποιώντας την συναλλαγματική ισοτιμία, θα συνειδητοποιήσουν ότι έχουν κάνει μεγάλο λάθος, σημείωσε.

«Απαντάμε σε κάθε επίθεση ενάντια στην ελευθερία μας, τα σύμβολά μας και τη σημαία μας με την ίδια αποφασιστικότητα και εγρήγορση», πρόσθεσε.

Πρόσθεσε ότι οι εχθροί της χώρας δεν έχουν κατορθώσει να την καταστρέψουν με τη βοήθεια των τρομοκρατών και εγχώριων προδοτών, ενώ για την πτώση της λίρας επέρριψε την ευθύνη «σε ένα οργανωμένο σχέδιο των ΗΠΑ» για να φτάσει η αξία του νομίσματος σε ιστορικό χαμηλό.

ΠΗΓΗ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...