Κυριακή, 30 Σεπτεμβρίου 2018

ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ: Μεγάλη ήττα του Ζόραν Ζάεφ και φυσικά του Αλέξη Τσίπρα!

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα το δημοψήφισμα στα Σκόπια,
το οποίο καταλήγει σε μια μεγάλη ήττα τόσο του Ζόραν Ζάεφ, όσο φυσικά και του Αλέξη Τσίπρα, αφού η συμμετοχή είναι ζήτημα αν θα φτάσει το 35% (βασικά κυμαινόταν στο 34% μισή ώρα πριν κλείσουν οι κάλπες) και φαίνεται ότι η αντιπολίτευση που σύστηνε αποχή, πήρε μια μεγάλη νίκη!!!

Βέβαια ο Ζ.Ζάεφ μιλά για «νίκη» καθώς ήδη βάπτισε το δημοψήφισμα «συμβουλευτικό και όχι δεσμευτικό» και λέει ότι το 80% όσων ψήφισαν ψήφισε «Ναι»!

«Σέβομαι την ετυμηγορία όσων ψήφισαν, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είπαν “ναι”», είπε. «Το αποτέλεσμα είναι αποδεκτό από όλους, οι ψηφοφόροι ψήφισαν με αξιοπρέπεια και περηφάνεια. Αυτοί που συμμετέχουν είναι αυτοί που αποφασίζουν και διαμορφώνουν το αποτέλεσμα» τόνισε ο Ζόραν Ζάεφ.

«Παρά την αποχή που κήρυξε η αντιπολίτευση εγώ σέβομαι την απόφαση των πολιτών να μην συμμετέχουν».  

Σημείωσε λοιπόν πως οι επόμενες αποφάσεις θα παρθούν εντός της Βουλής.

Παράλληλα ανέφερε πως «θα συνεχίσω να ηγούμαι της χώρας προκειμένου να μπούμε σε Ε.Ε και ΝΑΤΟ».

Οι αλβανόφωνοι, αντίθετα με τους σλαβόφωνους, ήταν πιο «ζεστοί» αφού και ο πρωθυπουργος της Αλβανίας Ε.Ράμα είπε να πάνε να ψηφίσουν παρεμβαίνοντας έτσι στα εσωτερικά των Σκοπίων, αλλά αυτά είναι λεπτομέρειες για τις «δημοκρατίες» της Αλβανίας και των Σκοπίων.

Τελικά όλοι ξέχασαν μια μικρή λεπτομέρεια: Την συμμετοχή, η οποία αποδείχθηκε καταλυτική στην ακύρωση εκ των πραγμάτων της συμφωνίας.

Το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ απαιτεί μίνιμουμ συμμετοχής 50% για να καταστεί το δημοψήφισμα δεσμευτικό.

Αυτό σημαίνει πως έπρεπε να προσέλθουν στις κάλπες τουλάχιστον 903.000 πολίτες της πΓΔΜ έτσι ώστε το δημοψήφισμα να είναι έγκυρο. Με το ζόρι θα έχουν φτάσει τις 600.000.

Στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές ψήφισαν στα Σκόπια περίπου 1.800.000 πολίτες.

Ξένοι διπλωμάτες στα Σκόπια εκτίμησαν προ ημερών, σύμφωνα με τη Νezavisen Vesnik, μιλώντας ανεπίσημα ότι αν ψηφίσουν 600.000 «Ναι» στο δημοψήφισμα, για τη διεθνή κοινότητα αυτό θα είναι αρκετό για να θεωρήσει επιτυχημένο το δημοψήφισμα, και νομιμοποιημένη τη Συμφωνία των Πρεσπών ανεξάρτητα αν η προσέλευση υπερβεί το 50%.

Ούτε αυτό επιτεύχθηκε: Το «Ναι» δεν συγκεντρώνει πάνω από 500.000 ψήφους!

Εκλογές στα Σκόπια σημαίνει πως το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της διαδικασίας συνταγματικής αλλαγής στη πΓΔΜ θα πάρει παράταση δύο ή τριών μηνών. 

Δηλαδή, η κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή πια θα πραγματοποιηθεί δύο - τρεις μήνες αργότερα από το προβλεπόμενο (τέλη Ιανουαρίου με Φεβρουάριο). 

Η κυβέρνηση δηλαδή θα έχει ένα μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο για να κινηθεί όσον αφορά την ημερομηνία διεξαγωγής βουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα.

Είναι προφανές λοιπόν το ενδιαφέρον που επιδεικνύει το ελληνικό πολιτικό σύστημα για τις εξελίξεις που θα προκύψουν στη γειτονική χώρα από τη σημερινή κάλπη.

Η αστάθεια στο γειτονικό κράτος επανέρχεται, όπως και το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες.

Αυξημένα μέτρα ασφαλείας λαμβάνονται αυτή την ώρα έξω από την Βουλή στην πόλη των Σκοπίων λόγω της συγκέντρωσης μεγάλου αριθμού πολιτών που εκφράζουν την αντίθεσή τους στη συμφωνία των Πρεσπών.

Ο Ζόραν Ζάεφ, στις 16.30 το μεσημέρι, ο Ζάεφ ανάρτησε στον λογαριασμό του ένα tweet που έγραφε «Σήμερα είναι μια γιορτή για τη «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Οι πολίτες αποφασίζουν για το μέλλον της χώρας μας. Περιμένω από το Κοινοβούλιο να ακολουθήσει την απόφαση της πλειοψηφίας των πολιτών, η οποία σήμερα θα δείξει προς ποια κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθεί η χώρα μας».

Αυτό το  μήνυμα όμως μετά από λίγη ώρα διεγράφη σε μία κίνηση που δείχνει πολλά!

Η αυριανή ημέρα για τον Ζάεφ αποδεικνύεται ιδιαίτερα δύσκολη...

Αυτό γιατι αν αναγκαστεί να πάει σε εκλογές τότε αυτό θα σημαίνει ότι η συμφωνία θα έχει καταρρεύσει  και μάλιστα με θόρυβο.

Το δύσκολη αναμένεται και για την κυβέρνηση στην Ελλάδα, καθώς ο πρωθυπουργός Α.Τσίπρας «επένδυσε» τόσο πολύ πολιτικά σε αυτή.

Πως θα μπορέσει να ζητήσει από τους βουλευτές να στηρίξουν μια συμφωνία την οποία οι ίδιοι Σκοπιανοί αποδοκίμασαν;

Και ποιος εγγυάται ότι η πολιτική κατάσταση που ξεπηδήσει από τα Σκόπια δε θα επαναφέρει ξανά τα αγάλματα στους δρόμους  και τις ονομασίες οδών τις οποίες ο Ζάεφ είχε καταργήσει;

Το Σκοπιανό οδηγείται ξανά σε αδιέξοδο για τον Ζάεφ και πονοκέφαλος για την κυβέρνηση...

ΠΗΓΗ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...