Τρίτη, 22 Μαΐου 2018

ΕΚΤΑΚΤΟ - ΑΣΧΗΜΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ: ΗΠΑ σε ΕΛΛΑΔΑ: «Προχωρήστε σε συμφωνία με το όνομα Μακεδονία του Ίλιντεν»!

Παίζονται όλα για την Ελλάδα τις επόμενες ώρες
τόσο σε σχέση με τα Σκόπια όσο και με την Τουρκία. Τώρα ο Υπουργός Εξωτερικών, Ν.Κοτζιάς, βλέπει τον Βοηθό Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ W. Mitchell στην Ουάσινγκτον, ακολουθεί μπαράζ επαφών με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο, τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Τζον Μπολτον και τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Χτες είχαμε την παρέμβαση του αντιπροέδρου Μάικ Πενς και αμέσως μετά ανακοινώθηκε ότι την επόμενη Πέμπτη, ίσως και την Παρασκευη θα πραγματοποιηθεί νεα συναντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και των Σκοπίων, Νίκου Κοτζιά και Νικολά Δημητρωφ παρουσία του μεσολαβητή, Μάθιου Νίμιτς στον ΟΗΕ στην Νεα Υόρκη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για την επικοινωνία Πενς-Τσίπρα:

“Ο αντιπρόεδρος ενθάρρυνε τον πρωθυπουργό Τσίπρα να συνεχίσει να συνεργάζεται με τον πρωθυπουργό Ζάεφ για μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία. Η επίλυση αυτού του ζητήματος θα προωθήσει τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή”.

Το κακό για εμάς είναι ότι τα Σκόπια έχουν οχυρωθεί πίσω από το «Μακεδονία του Ίλιντεν» και ρίχνουν το βάρος της απόρριψης σε εμάς καθώς δέχτηκαν και το erga omnes που τους έθετε ο Ν.Κοτζιάς.

«Η ελληνική κυβέρνηση χαιρετίζει ως θετική εξέλιξη την αποδοχή από την ηγεσία της πΓΔΜ του erga omnes, ωστόσο επιμένει ότι η βέλτιστη λύση θα ήταν η επιλογή ενός ονόματος από αυτά που έχει καταθέσει ο Μάθιου Νίμιτς«, τόνισε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Το σήμα της Ουάσιγκτον προς την Αθήνα, εν ολίγοις είναι «προχωρήστε σε συμφωνία».
Στο παρασκήνιο, τα μηνύματα που έχουν λάβει οι ΗΠΑ από τον αμερικανό πρέσβη στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, είναι πως το όνομα που έπεσε πρόσφατα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, το «Μακεδονία του Ίλιντεν» είναι μια πρόταση βιώσιμη και αποδεκτή και από τις δύο πλευρές.

Βέβαια όταν ακόμη και ο Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Βουλής τονίζει πως είναι » Εξαιρετική η πρόταση για «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν», τότε τι να σχολιάσουμε;

Εξαιρετική χαρακτήρισε την πρόταση «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν» για την ονομασία των Σκοπίων ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Δουζίνας!

«Το συγκεκριμένο όνομα νομίζω δεν είναι πολύ της μόδας σήμερα από αυτά έχω ακούσει αλλά νομίζω ήταν μια εξαιρετικά καλή συμφωνία, πρόταση και προσπάθεια για να μπορέσουν να λυθούν μερικά από τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στις διαπραγματεύσεις» είπε μιλώντας στην εκπομπή «Πρωινή Ανάγνωση» του τηλεοπτικού σταθμού της Βουλής.

«Η ηγεσία της γειτονικής χώρας είχε σοβαρούς λόγους να ελπίζει ότι θα ήταν δυνατόν να περάσει τη συνταγματική αναθεώρηση με την υπάρχουσα βουλή. Θεωρεί δηλαδή ότι το όνομα αυτό θα τους βοηθούσε να το περάσουν σύντομα. Αναφορικά με το όνομα το ίδιο, πολύς κόσμος δεν ήξερε γι αυτή την ιστορία, την εξέγερση του Ίλιντεν . Ούτε εγώ ήξερα και μετά πήγα και έψαξα.

Ήταν μια αγροτική εξέγερση του 1903 στην περιοχή της Μπίτοβα του Μοναστηρίου στην οποία συμμετείχαν και αυτοί που αργότερα ονομάσαμε σλαβομακεδόνες και βουλαγαρόφωνοι και ελληνόφωνοι. Ήταν αγροτική επανάσταση των κολίγων εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας όπου στο μανιφέστο της είχε μέσα μια λογική πανβαλκανικής συνομοσπονδίας σοσιαλιστικών χαρακτηριστικών και είχε πολλά από αυτά που έλεγε ο Ρήγας Φεραίος.

Η εξέγερση ήταν εναντίον του οθωμανικού κράτους. Επομένως εκ των πραγμάτων ήταν ονομασία μια απάντηση στα σχέδια και τις επιθυμίες της Τουρκίας να εισδύσει στα Βαλκάνια» πρόσθεσε μεταξύ άλλων ο κ. Δουζίνας ο οποίος είναι και πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Βουλής.

ΠΗΓΗ 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...